Maasikakompott

Maasikakompott on natuke nagu kohustuslik tegemine, sest sügisel-talvel peab olema ta sahvrist võtta, kuna nii on juba aastaid olnud. Nagu paneks päikse purki, mille järgi pimedal ajal eriti isutab. Meil on nii Vanaema kui ka Ema teinud maasikakompotti ja nende retseptile ja meetodile ma tuginen. Kindlasti on ka igasuguseid muid variante, aga just nii tuleb täpselt see õige maasikakompott, mida siis talvel kisselliks teha, niisama maitsestamata jogurtile peale kallata või lihtsalt lusikaga otse purgist süüa.
Kuna me teeme oma aia maasikatest ja korraga pole kogused nii suured, siis jääb suhkrusiirupit selle retsepti järgi üle, mida siis järgmine maasikakorje saab ära kasutada. (Suhkrusiirupit jätkub umbes-täpselt 7 ühe liitrise purgi jaoks).

Vaja on:
Suhkrusiirup
3 l vett
1 kg suhkrut

Suhkrusiirup läheb jahtuma

Kõigepealt peaks valmis keetma suhkrusiirupi, selleks vesi ja suhkur potti ning keema lasta ning umbes 5 min keeta. Hiljem on vaja jahtunud siirupit.

Maasikad 1 l purgis

Vaja on:
Maasikakompott
1 liitrisi purke
u 5 liitrit suuremaid maasikaid

Maasikatele peale kallatud suhkrusiirup
Potti pandud kuumutusvesi

Siis tuleks maasikad mullast puhtaks loputada ja jätta sõelale nõrguma. Siis napsata sabad ja panna kohe purki. 1 liitrised purgid on meie perele täpselt paraja suurusega, nii et kasutame neid. Purki ei tasu väga tuugalt täis panna, kuna hiljem marju koos siirupiga kuumutades võivad maasikad välja vupsata.

Valmis kuumutatud kompotid tagurpidi
jahtuma

Kui siirup on jahtunud ja ilusad puhtad maasikad purgis, saab hakata neid kuumutama. Selleks tuleks võtta pott ja panna purkidele alla kas mingi madal rest (oleks ideaalne), et purgid ei oleks vastu potipõhja ja oleks õhuvahe, et tekiks keemisruumi ja iga purk saaks kuuma.

Siis panna purgid potti, kallata purkidesse suhkrusiirup ja potti vesi, enne seda võib kaaned purkidele peale panna lõdvalt, siis ei lähe kuumutamisvesi sisse.
Kaas peale ja tuleb oodata kuni siirupivesi hakkab maasikaid küpsetama, nad muutuvad raskeks ja muudavad värvi, ei ole enam erkpunased. Meil läks algusest lõpuni pliidi peal u 40 minutit.
Siis tuleb sepakäega purk välja võtta ja kaas tugevasti peale keerata ning tagurpidi lauale jahtuma jätta. Maasikad küpsevad edasi.
Järgmisel päeval viin ma nad sahvrisse kus nad jäävad ootama pimedust ja rõskust, mil nad avatakse ja ära tarbitakse :). Kuid PS! u 2 nädalat tuleks igaks juhuks hoida neil purkidel silma peal, sest nagu ikka hoidistamisel võib juhtuda mõni praak või halvasti peale keeratud kaas ja hoidis läheb käärima. Tavaliselt reedab kummis kaas, kuid kui protsess on alles alanud, saab ta uuesti läbi keeta ja kohe ära tarbida või siis moosiks teha. 🙂

Maasikatest olen teinud veel:
Maasikamoosi
Maasikakooki
Maasikajooki

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*