Maasikakook

Maasikakook on minu jaoks eriti mõnus küpsetamata maasikatega, ehk siis põhi on ainsana siin retseptis küpsetatud. Muidu need maasikad kaotavad oma värvi, tekstuuri ja mõnusa magus-hapuka maitse. Tegin mõnusalt kõva liivataigna, mis hoidis lõpuni kooki koos, ei pudenenud ega murenenud. Peale panin kohupiima segu ja päris peale värskeid maasikaid, väga mõnus :).

Vaja on:
Liivataigen:
300 g jahu
200 g võid
100 g suhkrut
1 muna
näpuotsatäis soola

! Taigen võtab siin koogi juures kõige rohkem aega, kel aega pole, tee tavaline küpsise-sulavõi põhi, küpseta ära, jahuta maha ja saadki muud komponendid lisada. ! 🙂
Aga mul on aega :D. Igatahes, kõik liivataigna komponendid panna kaussi, jahu sõeluda, peale puistada suhkur ja sool, tee jahu keskele süvend ja löö sinna üks muna, siis külmkapikülm või kuubikuteks ja laota jahu peale. Siis ruttu näpi kõik kokku, käesoojus aitab võil pehmeneda ja taignal kokku hakata. Kuid ületöödelda ei tasu, täpselt siis kui tekib taignapall, panna kilesse ja külmkappi umbes 0,5-1 tunniks.

Selle aja jooksul hakkasin mina tegema suhkrusiirupit, millega pärast maasikat üle pintseldada, et nad ei hakkaks kuivama ega kaotaks oma värvi ja lisaks läiget.


Vaja on:
Suhkrusiirup:
360 ml vett
poole sidrunimahl
terve sidrunikoor (peaasi, et ainult riiviks kollast osa, alumine valge on kibe ja rikub maitset)
190 g suhkrut

Kõik komponendid kastrulisse ja pliidile. Lase keema tõusta, et suhkur sulaks vaikselt. Kui tõuseb keema, siis alandada kuumust, et podiseks. Mul läks aega umbes 30 minutit. Värvilt ja tekstuurilt peaks olema vedela mee sarnane. Jahtudes ta tiheneb veelgi. Kui liiga karamelliks juba läks, siis pisut vett lisades, peaks konsistents korda minema.

Nagu näha, siis tainast jäi ka pisut üle

Nüüd on aeg jätkata taignaga. Panna ahi 180-200 kraadi juurde soojenema. Siis võtta välja koogivorm ja tainas, ning ilusasti võrdselt vormi suruda. (kasutasin vormi, mille põhi eraldub äärtest, sest muidu on ikka suht keeruline kooki ilusasti kätte saada). Teha ka kahvliga augukesed, et ta hullupööra ei kerkiks. Kasutatakse ka neid küpsetusube (et tainas üles ei kerkiks), aga ma ei ole veel nii kaugele jõudnud oma eluga, et neid kasutada :). Küpsetada tuleks umbes 15-20 minutit, oleneb ahjust, koogipõhi peaks olema kuldpruunikas, siis on valmis. Siis kui ta tuleb ahjust välja, tuleb ta maha jahutada, selleks kulub jälle aega, aga siis saab valmis teha täidise.

Vaja on:
Kohupiimatäidis:
200 ml vahukoort
300 g vanillikohupiimapastat
200 g ricotta kohupiima
1 tl vanillikaunapastat
1 tl tuhksuhkrut

Võta mikser ja vahusta kõigepealt vahukoor suhteliselt tihkeks, siis lisa kohupiimapasta, ricotta, vanillikaunapasta ja tuhksuhkur, vahusta kõik omavahel kokku ja tõsta külmkappi oma aega ootama.

Vaja on:
Koogi finaal:
MAASIKAID 🙂

Oma peenra maasud 🙂

Kui koogipõhi on jahtunud, saab koogi valmis teha. Koogipõhjale pane ääreni kohupiimatäidist, silu ilusasti ära, vali maasikatest meelepärased välja ja laota ja lõika kuidas tahad. Siis pintselda siirupiga üle ja külmkappi seisma (tegelt võib siirupit ka pärast külmkapis seismist koogile peale pintseldada, kuidas iganes on soovi). Ma lasin koogil umbes 2 h seista, sellest piisas, rohkem ei saanudki hoida, sest külalised juba saabusid :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*