Kihiline magustoit vaarikatega

Värsked vaarikad on saadaval, nii mõnus. Nii nagu maasikaidki, ei meeldi mulle vaarikaid küpsetada, ikka peaks nad kuskil magustoidus figureerima värskel kujul. Sellist kihilist magustoitu võib teha ükskõik mis komponentidega, valikuid on paljupalju, kasvõi talvel kui värsket värki pole ajavad asja ära konserveeritud puuviljad. Igatahes, mina tegin sellised kihid, sest sellised komponendid olid mul aias ja külmkapis saadaval. Kõige kauem võttis siin aega lemon curd ehk sidrunivõie, aga mis on liiga hea et siit puududa võiks.

Vaja on:
Sidrunivõie:
3 muna
1 suure sidrunimahl (umbes 100 ml)
selle sidrunikoor
100 g tuhksuhkrut
75 g võid
pisut soola
Sidrunivõidel on väga palju erinevaid variante, kuidas teda teha. Minule meeldib see viis kõige rohkem, sest ma saan ära kasutada terved muna, mitte ei pea valget ja kollast eraldama.
Muna ja tuhksuhkur
Kõigepealt riivi sidrunikoor (ainult kollane osa, valge on kibe) ja pressi välja mahl. Siis kaalu välja suhkur. Väikses kastrulis vispelda kokku kolm muna ja lisa tuhksuhkur, klopi mõnusalt kokku.
Kõik komponendid (välja arvatud või)

Siis lisa sidrunimahl, sidrunikoor ja pisut soola. Pane pliidile ja lase madalal kuumusel podiseda, vispelda umbes 5 minutit, see paksenemine toimub väga äkki, nii et kuskile rändama sellel ajal minna ei saa, tuleb pliidi juures olla. Siis kui paksenemine on toimunud, vispelda veel paar minutit ja võta tulelt. Võta külmkapikülm või ja vispelda vajalik kogus sisse. Ja ongi ta valmis. Teda võib alati rohkem teha, kuna ta sobib kõikide küpsetiste juurde ja miks ka mitte hommikul sidrunivõide võikut teha kohvi kõrvale.

Valmis võie
Nüüd kui sidrunivõie jahtub, tegutseme edasi vahukoore-kohupiima kreemiga.
Selleks on vaja:
2 dl vahukoort
1-2 spl tuhksuhkrut (oleneb kas kasutad magustatud või maitsestamata kohupiimakreemi)
kohupiimakreemi (tunde järgi, kui õhulist või kohupiimast kreemi tahad)
Vahusta mikseriga vahukoor, lisa suhkur. Mikserda niikaua, et vahukoor hoiab end (aga ära võiks lase), siis lisa endale meelepärane kogus kohupiimakreemi. Ja valmis.
Siis on juba aeg oma magustoit kokku panna.
Vaja on:
Šokolaadiküpsiseid (või mis iganes muud sorti küpsiseid)
Vaarikaid
Õrnalt purusta küpsised, ma jätsin mõne suurema tüki ka, et päris pulbriks ei teinud. Siis järgmine kiht panin sidrunivõiet, paar lusikatäit ikka. Järgmine kiht on värsked vaarikad, mõnus suvelõhn. Viimaseks kihiks panin vahukoore-kohupiimakreemi, kuna muidu hakkavad vaarikad oma mahla välja laskma ja ei ole see kreem enam valge. Kaunistasin vaarika ja aiast nopitud melissi lehega.
Kõiki kihte lusikaga koos võttes on see üks mõnusamaid magustoite, sest kõik on olemas, küpsise tekstuur, sidruni särtsakus, vaarika värskus ja vahukoorekreemi pehmus, väga mõnus :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*