Sidrunivõie

Ehk siis inglise keelses kultuuriruumis tuntud kui lemon curd. Mulle väga meeldivad särtsakad maitsed, see sidrunivõie on kohe kindlasti sinna alla kuuluv. Ei liialda ma suhkruga, et tuleks ikka välja sidruni enda hapukas võlu. Koostisosad on tagasihoidlikud, kuid valmis saanud sidrunivõie on ideaalne kookide/saiade või kasvõi lihtsa hommikuse röstsaia lisand, mis äratab kohe kindlasti ka kõige laisemad maitsemeeled üles.
Meie peres süüakse alati sidrunivõiet kohupiima-valge šokolaadi koogi juurde koos koduse maasikakompotiga.

Seda retsepti olen ma kasutanud aastaid ja enamasti teen ma 2x koguse.
See retsept mida ma siia lisan, on väljatulek umbes-täpselt 400 ml.

Vaja on:
3 muna
1-2 sidrunit (100 ml mahla) (eks oleneb sidruni suurusest ja mahlakusest, mõnikord isegi kolme sidrunit vaja)
sidrunikoor
100 g tuhksuhkrut
75 g külmkapikülma võid
soola

Kõigepealt munad ja tuhksuhkur kastrulisse ja vispeldada segamini.

Munad ja tuhksuhkur

Siis pesta sidrunid ja riivida nende koor otse kastrulisse, kuid ainult kollane osa, sest valge osa on juba kibe. Lõigata sidrunid pooleks ja pigistada välja mahl (kasutan tsitruseliste käsipressi või kuidas iganes seda nimetatakse, sellega saab kõik viimse tilgani kätte ja seemned jäävad ka ilusasti restile pidama ja ei lähe mahla sisse).
Siis kallan sidrunimahla muna-tuhksuhkru-sidrunikoore juurde. Kaalun välja ka või ja lõikan tükkideks et hiljem oleks hea mugav kohe kuumale segule lisada.

Munad, tuhksuhkur, sidrunikoor, sidrunimahl
Valmis kuumutamiseks

Siis tõstan segu pliidile. Väga kõva kuumust pole vaja, selline keskmine.
Ja vispeldan terve aja, kuskile rändama ei saa minna, muidu tõmbab muna tükki ja tuleb munapuder (siis aitab ainult läbi sõelda ajamine, kui maitse pole selle käigus halvaks muutunud).
Igatahes paksenemine toimub 4-5 minuti jooksul, olenevalt kogusest ja pliidi kuumusest.
Kui segu on paksenenud, siis võtta ta tulelt ja paari kuubiku kaupa vispeldada sisse või.
Lõpuks jääb võie läikiv ja siidine. Lisan paar keerdu soola ka, mis toob maitseb eriti hästi välja, liialdada muidugi ei tasu.

Paksenenud võie võetud tulelt ja lisatud külmad võikuubikud

Jahtudes muutub ta veelgi paksemaks.
Külmkapis purgi sees säilib kindlasti 1-1,5 nädalat, aga meie majapidamises on see ALATI enne otsa saanud :).

Tore teha kasvõi kingitus mõnele sõbrale või pereliikmele kes armastab särtsu ja hapukust, nagu ma olen öelnud, parim kink on alati söödav :).

Kes tahab sidrunivõiet kasutada aga ei taha seda purki panna vaid sellest hoopis kook teha, siis soovitan teha sidruniruute.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*