Pidusai kaneeliga + karamellikaste

Ma usun, et niipalju kui on küpsetajaid on erinevaid kaneelirullide retsepte, igalühel oma ja armas, mille järgi saab neid tehtud. Lihtsad kaneelirullid saab väga lihtsalt muundada pidusaiaks, mis näeb välja uhkem. Pärmitaigna tegemiseks on ka kõigil kindlasti oma moodus, mina siin tõde ei kuuluta vaid panen kirja kuidas mina teen ja kuidas välja tuleb :).

Vaja on:
250 ml piima
30 g presspärmi
100 g suhkrut
1 muna
0,5 tl soola
75 g võid
450 g jahu 
muna määrimiseks

Kõigepealt tuleks välja võtta u 40-50 g võid, mis jõuaks toatemperatuuril pehmeneda (seda on hiljem vaja).

Pärm, 1 tl suhkrut, piim, 225 g jahu ja kerkima

Siis tuleb algust teha pärmitaignaga, selleks kaalun ma piima kastrulisse ja soojendan pliidil käesoojaks (liiga kuum tapab pärmi, liiga külm on uimane). Siis võtsin suurema kausi, panin sinna pärmi ja sellest suhkrukogusest 1 tl, ning hõõrun pärmi vedelaks. Siis kaalun ka välja pool jahu kogusest (u 250 g), selleks ajaks on piim kindlalt juba käesoe, ning lisan ta pärmi-suhkru segusse, lisan ka jahu, selline hapukoore paksusega peaks olema. Siis tuleb teda eelkergitada, selleks on mul auruahjus selline taignakergitus režiim, mis ise regullib auru ja kraade, kuid tavalises ahjus saab ka seda väga edukalt rakendada, pannes 35-40 kraadi ja ahjupõhjale veevanni. Ahjus kergitamise pluss on see, et seal ei ole tuuletõmmet, mida pärmitaigen ei soovi.

Eelkergitatud taignale vahustatud muna suhkruga,
sulavõi, 225g jahu ja uuesti kerkima

Selle ajajooksul saab ära sulatada 75 g võid, et ta jõuaks jahtuda, välja kaaluda ülejäänud jahukogus ja vahustada muna ülejäänud suhkruga.
Nii et kui taigen on mõnusalt üles kerkinud, saab kõik need komponendid juurde lisada. Ja siis uuesti on aeg ta kerkima panna. Selle ajajooksul saab tööpinna ettevalmistada ja ka mõned tekkinud nõud ära pesta.
Kui ta on teise kerkimisega ka hakkama saanud, tuleks ta panna jahuga kaetud tööpinnale ja laiali rullida. Siin saab fantaasiat kasutada, ei pea kasutama ainult valget suhkrut, võib igasuguseid erinevaid pruune suhkruid ka juurde lisada, sest siis jääb lõplik maik ka põnevam.

Teist korda kerkinud, valmis rullimiseks

Vahele:
40-50 g pehmet võid
3 spl ingveri-kookose suhkrut
2 spl valget suhkrut
1,5 kuhjaga spl jahvatatud kaneeli

Hõõrudki või laiali, raputad peale suhkrud ja kaneeli. Loomulikult ei ole need kogused kivist, neid võib suurendada ja vähendada, täpselt kuidas endale mõnus tundub.

Tainas rullitud, määritud võiga ja peale puistatud suhkrud ja kaneel

Siis võiks ettevalmistada koogivormi, kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi selle koguse jaoks. Määrisin ääred ja põhjad võiga, kes kasutab küpsetuspaberit, siis palun.
Siis tuleks taigen üheks suureks rulliks rullida, millest saab hiljem pisemad rullida lõigata :D.
Pannes neid rulle koogivormi, surusin ma igaühte pisut alt-üles, et hiljem oleks küpsetis kõrgem ja põnevam, igakord tuleb see pidusai välimuselt erinev välja, sest 100% samamoodi neil rulle alt-üles suruda ei ole võimalik. Aga minu arust see ongi tore, sest kõik pidevalt samasugune on igav.

Rullid üksteise pihtas ei pea olema, hiljem kerkib vorm täis

Siis kui rullid on vormis, panen ahju 190 kraadi juurde soojenema ning vahetult enne ahju panekut määrin alles pealt lahtiklopitud munaga. Küpsetusaeg oleneb igaühe ahjust, aga umbkaudu peaks sinna 15-25 minuti kanti jääma.

Siis kui pidusai on ahjus, saab valmis teha karamellikastme, mis sobib siia väga hästi ja üleüldse on karamell üks maailma parimaid asju.

Karamellikaste:
90 g suhkrut (kasutasin 45 g fariini ja 45 g tavalist suhkrut)
60 g rõõska koort
2 spl võid
pisut soola

Suhkrud, koor ja pisut soola

Kaalun otse pannile suhkrud, koore ja soola. Madalal temperatuuril lasen vaikselt sulada, siis lisan ka või, siis tuleks segu pisut aega (u 2-3 min) vispeldada, kuni segu pakseneb. Siis tuleks ta jahutada ja hiljem saab temaga pidusaia üle valada või kõrvale serveerida.

Veider on see, et minu jaoks peaksid saiakesed olema mõnusalt magusad aga igasugused koogid rohkem hapukad ja mõrkjamad. Ühesõnaga on see pidusai koos karamellikastmega mõnus magusa-laks :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*