Autor: Irma Koppel

Soolatud seened – purki

Ehk siis korjatud, kupatatud, korraks soolvees keema ja siis purki. Korjasin ainiti kaseriisikaid, sest neid lihtsalt oli kodu ümbruses nii palju. Kaseriisikad on pigem kirbema maitsega seened ja seetõttu kupatasin ma neid kaks korda. Ma ei ole mingi über seenefänn, et kui sügis tuleb ja siis ma juba ootan metsas, […]

Maa sees küpsetatud kitsejalg

Ehk siis üks iidsemaid küpsetusviise – on tõendeid, et 1230 aastal oma toitu niimoodi küpsetati, lisati ka köögivilju. Mul on ammu olnud isu katsetada seda tehnikat aga suhteliselt palju sahmerdamist on sellega (kaevata auk, otsida kivid, teha lõke, küpsetada liha) ruttu ei saa miskit. Aga egas enne asjad tehtud ei […]

Kolisin oma blogi uuele platvormile

Otsustasin oma toidublogi kolida uuele lehele, sest vanal lehel polnud enam selliseid võimalusi nii tehnilises mõttes kui ka väljanägemise suhtes. Maaneiu & Toit blogi on olnud mul aastaid ja on kogunenud mitmeid tuhandeid vaatamisi erinevatele postitustele. Endale mälestuseks ja teile infoks panen ma siia ühe screenshoti mis on olnud vaadatuimad […]

Heeringasalat hapukoorega

Heeringasalat hapukoorega, kuhu lisasin ka kiirelt marineeritud sibulat, mis muudab selle salati kepsakaks. Tegemine on ülilihtne ja kiire, nii et sobib eriti hästi kevadel ja suvel lõuna-õhtusöögi lauale. Suvel ju tahakski midagi kerget, külma ja soolast, kõrvale saab keeta värsket kartulit või lõigata paar kääru leiba ja kõht ongi täis.Koguseliselt […]

Lihtne ahjuroog kanaga

See ei ole niivõrd retsept kui pigem meeldetuletus, et saab panna meelepärased või kasutamist vajavad juurikad ahjupannile, peale meelepärane kana, liha, soolaliha, kala või lihtsalt jätta juurikad, panna ahju ja natuke rohkem kui tunni aja pärast hea soe söök olemas. Minul on tavaline kartul, porgand ja sügavkülmast leidsin aedube. Külmikus […]

Karamellikaste

Kuna mina olen mega karamellifänn siis pole ma eriti erapooletu AGA see kaste on kuldaväärt, eriti kulub ta siis ära kui kook või tort on läinud natukene metsa, ehk siis liiga kuiv või maitsetu, kui panna seda kastet juurde, siis on kõik ideaalne. Karamellikastme funktsioon on väga universaalne, lisa kuhu […]

Rabarberikook kookosega

Hea, kodune rabarber kohtub valge ja eksootilise kookosega. Kui näiteks kookos üldse ei meeldi, siis jäta ta lihtsalt ära, tuleb väga hea rabarberikook ikka. Kuid minu arust on see kook ülihea. Mõnus, pisut kõvem liivataignalaadne põhi (mis hoiab ilusti koos seda kooki ja hiljem hea lõigata), korralik kiht rabarberit, peale […]

Kiievi kotlet

Ehk krõbe kanarind mis on täidetud tilli-küüslauguse võiga. On vaidlusi, et õige Kiievi kotlet on vaid siis kui on küljes ka tiivakont, mõni üldse toksib lihahaamriga filee õhukeseks ja keerab ta või ümber rulli. Eks see tõde on nagu ikka kuskil vahepeal. Mina fileerisin kaks tervet kana ära, ostan alati […]

Tomatisalat balsamicoga

Imelihtne salat, mida saab teha aastaringselt. Kasutasin balsamicot ehk palsamiäädikat ehk fermenteeritud viinamarjadest tehtud tume äädikas. Ta ei ole nii üheülbaline ega kange kui meie klassikaline 30% äädikas. Igatahes tasub teda koju osta ja proovida.Tomatisalat tuleb ilusam kui kasutada erinevat värvi tomateid.Sobib peaaegu kõikide toitude juurde salatiks, sobib suupistelauale, kus […]

Kodujuustusalat kurgiga

Kodujuustusalat kurgiga on ülikiiresti valmiv ja sobilik nii vahepalaks kui ka lisandiks tugevama eine juurde. Eriti need kes kaalu jälgivad või kes tahavad saledaks saada, siis seda salatit võib süüa päevad läbi ilma süümepiinadeta. Kelle jaoks salat lahja tundub, lisagu liha või kaunvilju juurde. Mina lisasin salatisse kahte sorti kurki […]

Ahjupasta singiga

Ahjupasta on alati hitt, saab panna lihtsad koostisosad särama + veel lisaks krõbe ja mõnusalt soolakas sulajuustu kiht peal. Kasutasin erineva kujuga makarone, sest niimoodi kapis lihtsalt leidus, tegin juurde bešamell kastme (mis on tuntud ka kui tavaline valge jahukaste), praadisin krõbedaks sibulad, hakkisin singi ja kõik koos nad ahju […]

Vaesed rüütlid

Ehk muna-piima-suhkrusegusse kastetud saiaviilud mis on võiga praetud. Valmivad palju kiiremini kui pannkoogid ja rõõmustavad kõiki, et hommikuks saab midagi mõnusalt magusat süüa. Mina lisasin juurde oma lemmikut – kondenspiima ja sügavkülmast marju. Kõik need asjad on enamasti kodus kappides olemas, vaja vaid valmis teha. Ainuke asi mida ei kipu […]

Hakklihakaste

Hakklihakaste on ülimalt kodune ja kiirelt valmiv söök. Võib kasutada erinevate loomade liha ja soovituslikult ajada ise liha läbi hakklihamasina, mida ma olen juba aastaid teinud ja poes müüdavate hakklihade poole ei vaatagi. Osa tarbin kohe ja osa karbiga sügavkülma oma järgmist korda ootama. Hakklihakastet teeb meie pere enamasti 10 […]

Lillkapsapüree

Väga lihtne lisand, mida teha kui tahad oma toidulauda köögiviljadega rikastada ja on näiteks kartulist kopp ees. Lillakapsapüree valmib väga ruttu ja kui lisad rohkem võid on täpselt nagu restoranipüree, et saad üllatada oma sõpru ja kaaslasi. Mina tegin juurde tavalise ahjulõhe ning praadisin pooleks lõigatud lillkapsaõisikuid, et anda juurde […]

Mustsõstra šnaps

Korralik tummine liköör, mis maitseb hästi ja on ilma igasuguste ebavajalike lisaaineteta. Meie pere lemmikuks ongi kujunenud see šnaps mustsõstardega, aga vabalt võib kasutada muid marju või ka miks mitte segu marjadest. Tehnoloogiliselt oleme teinud teda värsketest ja ka sügavkülmutatud marjadest. Maitse on mõlemaga sama hea, kuid erinevus on valmimisajas […]

Rosolje

Ilus roosa salat, kus satuvad sümbioosi magus peet ja soolane heeringas. Olukorda tasakaalustab oma hapukusega marineeritud kurk. Kartul ja muna on toredad magedad kaaslased, kes kõik maitsed endasse imevad ja salati pehmemaks teevad. Sobilik salat pidulauale aga miks ka mitte mõnus argipäevane lõuna-õhtusöök :).Lapsena ma väga suur rosolje fänn ei […]

Ahjuräimed

Vähe mässamist ja kiiresti valmiv räime snäkk. Alguses räimed natuke jätta soolaga seisma, siis ahjupannile ja valmis ta ongi. Tegin kõrvale ka dipikastme, mis oli pisut hapukas ja särtsakas. Vaja on:Ahjupanni täis räimi (u 1,5 kg)sool;piparõli Alguses natuke nõrguma Kõigepealt nõrutada ära räimed. Siis panna kaussi ja lisada juurde 1 […]

Sidrunivõie

Ehk siis inglise keelses kultuuriruumis tuntud kui lemon curd. Mulle väga meeldivad särtsakad maitsed, see sidrunivõie on kohe kindlasti sinna alla kuuluv. Ei liialda ma suhkruga, et tuleks ikka välja sidruni enda hapukas võlu. Koostisosad on tagasihoidlikud, kuid valmis saanud sidrunivõie on ideaalne kookide/saiade või kasvõi lihtsa hommikuse röstsaia lisand, […]

Ahjukartulid fetaga

Kui oled tavalistest ahjukartulitest tüdinud, on hea ja lihtne võimalus neid teha vahemerepäraseks. Lisasin toorestele kartulitele fetakuubikuid õlis, kus olid ka oliivid ja ürdid. Fetajuust küpses mõnusasti kartulitele külge ja oliivid andsid veelgi maitsekust juurde. Lisasin eraldi juurde ka päikesekuivatatud tomateid. Igaüks saab enda maitsejärgi komponente lisada, sobilik on veel […]

Lehtkapsakrõpsud

Lehtkapsas ehk kale ehk käharate lehtede ja hea sitke tekstuuriga. Kasvab väga edukalt ka meie kliimas, kevadel külvad, sööd suvi läbi lehti (muidugi tuleb võistelda-võidelda kapsaussidega) ja see aasta viimase saagi korjasin ma !25 november! mis on täiesti uskumatu. Külma ta kardab ja seetõttu korjasin kõik mis võtta veel oli ja […]