Autor: Irma Koppel

Liblik-kana + ahjuköögiviljad

Kuidas kiirendada kana küpsemist ahjus ja saada ühtlasemalt mahlane liha? Tuleb lõigata kana “liblikaks” ehk eemaldada selgroog. Seda saab teha täitsa tavaliste köögikääridega (ma teen nende oranžide fiskarsitega), kuluvad muidugi ära ka suuremad käärid :D. Lisasin kanale ka ürdivõi, mille toppisin naha alla ja et ei läheks kanamahlad ja ürdivõi […]

Ahjuvorm – kartuli ja hakklihaga

Pisut maitselt lasanje moodi, aga pastalehtede asemel on kartul, ehk siis eestipärane lasanje. Tegin ta teadlikult väga mahlase ja kastese, ehk siis kartul-liha-kaste kõik koos ahjus ja ühel pannil. Seda sööki kiitsid kõik mu pereliikmed, nii et tuleb kindlasti korrata. Eks ahjuvorm ole ka geniaalne, et saab kõik toiduained kokku […]

Täidetud suvikõrvitsad (lihavaba)

Suvikõrvitsatel on nii austajaid kui neid kes kohe kaarega sellest pisut imalast ja igava maitselisest köögiviljast mööda lähevad. Kuid tal on ka oma võlu, lisaks sellele, et nad on madala kalorisisaldusega, võimaldab nende kuju ka miskit nende sisse panna ja nad moodustavad mõnusa mahlase kesta. Seekord tegin teadlikult lihavaba versiooni, […]

Tomatipasta/tomatimahl – purki

See on mu KÕIGE väärtuslikum hoidis, sest teda kulub mul palju ja ma kasutan teda väga paljudes soolastes toitudes. Tegemine on ajamahukas aga seda väärt, sest enam jaolt teeb töö ära pliit – kus ta vaikselt peab podisema, et saada tihkeks. Kusjuures, kes tahab teha tomatimahla, siis süsteem on sama, […]

Troopiline üleööpuder

Ehk siis kaerahelbed on seisnud öö läbi mangopüree ja kookospiima segus. Kõlab nagu troopika, sest ilmad on kuumad ja kuidagi paslik on siis selliseid vilju süüa. Kuid seda üleööputru saab vabalt ka teha kodustest viljadest-marjadest. Tegemine on imelihtne – õhtul segad kokku ja hommikul on valmis söök kohe võtta. Võib […]

Rabarberimaius

Ilus roosa-valge magustoit, mis on nii krõmps, vahuline, kreemine kui ka särtsakalt hapukas. Ehk siis rabarberi iseloom on siin magustoidus esindatud. Kellele liiga hapukas, pangu aga suhkrut juurde ja hea on ta ikka. Kihilised magustoidud on sellepärast head, et ei pea olema mingeid oskusi, teed kreemid valmis, paned kihiti ja […]

Mooniseemnevõie

Selle retsepti vajadus tekkis puhtalt sellest, et me oleme siin maal elades suured korilased ja kõik vaja kokku koguda, teadmata mis asjadega hiljem peale hakata. Kuna uus kevad-suvi juba tulemas ja eelmise aasta mooniseemned alles kapiotsas seismas, siis kavatsesingi nad ära utiliseerida. Lõpptulemit saab süüa otse purgist kui ka taigna […]

Röstitud ahjuköögiviljad

Köögivilju võiks alati rohkem süüa. Siin on üks lihtne viis kuidas toidulauda rikastada ja ära kasutada võib olla pisut seisnud köögiviljad, mida tooreks salatiks teha ei soovi. Valmis ta kiiresti ja saab süüa kas iseseisva einena või sobib ka super hästi lisandiks. Kes tahab rooga tummisemaks teha, saab juurde lisada […]

Koorene kanakaste + kruubipuder

Väga tore lõunaeine või õhtusöök, lihtne ja maitsev. Koorene kanakaste on väga tore roog juba seetõttu, et lisandiks võib teha mida iganes, mina tegin seekord kruubiputru, et rikastada toidulauda. Sobivad ka kartul, kartulipuder, makaronid, riis, kuskuss või lihtsalt värske salat ja leivaviil. Hea maitse saladus seisneb koostisainete korralikus pruunistamisel (eriti […]

Banaanipannkoogid šokolaadiga

Vahest jäävad ikka paar banaani seisma, keegi neid niisama ei söö ja mina ära visata ka ei raatsi. Ma üldse ei suuda toitu ära visata, üritan alati midagi kompunnida, et neist midagi teha ja küll siis ära süüakse. Banaanipannkoogid võivad koosneda kahest koostisosast, banaanist ja munast, imelihtne. Mina seekord tahtsin […]

Võileivatort singiga

Võileivatordi sisu võib vabalt enda maitse järgi valida, seekord tegin mina täiesti klassikalise lähenemise – sink, muna, riivjuust, hapukurk/marineeritud kurk. Kasutasin musta vormileiba, kuid võib vabalt teha ka saia või sepikulaadsete toodetega. Kaunistamine on ka selline nagu tuju tuleb, kuid kui on singitort, siis peaks peal ikka sink olema ka […]

Ahjukartulid

Ahjukartul peab olema mõnus segu krõbedatest kui ka pehmetest kartulitest. Ta sobib lisandiks põhimõtteliselt igale roale ja suure töö teeb ära ahi. Kuna kartul on maitsetuna tuim, on kartuli suur sõber sool, kes paneb ta särama, seega soolaga ei tasu kartulitoitude puhul koonerdada. Mina ei kasuta metsikutes kogustes õli, sest […]

Kõrvitsapüreesupp – õuna ja kartuliga

Mida teha kõrvitsaga kui keegi sulle selle annab või põllul on ta nukralt ootamas oma korda? Pakun välja korraliku sügisandidest pungil supikese, mida on kasulik süüa ja mida saab muuta sobivaks enda eelistuste järgi. Kuna mul lapsed alles nii väikesed siis ma tegin sellise maheda versiooni. Ideaalne on muidugi lisada […]

Kreeka jogurti kauss

Kõige kiirem ja geniaalsem vahepala või hommikusöök. Valmib lihtsalt ja täpselt sellistest koostisosadest mida ise eelistad või mis olemas on. Lisaks on ta igatepidi tervislikum ja igasuguste liigsete ainete vaba mis muud jogurtikangelased poes. Minu lemmik läbi aastate on kreeka jogurt koos koduse õunamoosiga ja siis millegi krõmpsuvaga (pähklid, seemned, […]

Õunamoos – purki

Õunamoosi võib teha ükskõik millistest õuntest – aga fakt on ka see, et iga sordiga on lõpptulem erinev. Meie tegime klassikalisest valgest klaarist, mida ei pea koorima ja mis iseenesest juba sulab potis laiali, ehk ei pea kaua keetma. On leiutatud selline tore vidin, millega saab kohe südamiku kätte ja […]

Heeringas äädikamarinaadis

Selle retseptiga jäin lootusetult hiljaks, arvestades 2021 kuuma suve, mis selle postituse ilmumiseks on juba läbi. Kasutasin niiöelda külma marinaadi, ehk siis kuumutama ega soojaks ajama ei pea miskit. Meie pere sööb üldse palju heeringat, üks lemmik on heeringasalat hapukoorega, mida saab samuti teha ka selle heeringaga mis juba äädikamarinaadis […]

Šokolaadivaht

Väga lihtne magustoit mida saab jällegi igaüks enda maitse järgi sobivaks tuunida. Ainult kolm koostisosa ja õhuline šokolaadine vaht ongi olemas, mõned nipid-trikid, et kindlasti õnnestuks (räägin siin puhtalt oma luhta läinud kogemustest ja kuidas ma neist õppisin :D). Mõni väidab, et ei ole õige šokolaadivaht ilma munata, aga minu […]

Nutella kook – mis küpseb tassis

Kõige kiirem viis saamaks magusarahuldust või pakkuda külalistele mingi soe-šokolaadine ampsuke. Parim on teda teha suvel, sest ei pea sahmerdama pliidi taga või ahju ees. Palju oleneb ka tassisuurusest ja mikrolaineahju võimsusest, eks see ole katsetamise küsimus igalühel, mina lihtsalt tahtsin, et muna ilusasti läbi küpseks. Lisada juurde võib ka […]

Kuusevõrsesiirup

Üks väga tore ja põneva maitsega siirup. Mina ei tee teda kangeks ega mõruks ega kibedaks, on täpselt selline mõnusalt magus ja kuusevaigu aimatava hõnguga. Kui hakkasin siirupist jooki tegema, lisasin gaseeritud vett, jääd, natuke sidrunit ja sidrunimahla ning lõpptulemus oli vapustavalt maitsev! Kuidagi nii kodune kuid samas nii eriline. […]

Ahjufetapasta

Väga lihtne ja kiire pastaroog, mis ei nõua erilisi oskusi ega teadmisi. Kohas nimega tiktok läks see retsept väga viraalseks, ehk kogu maailm hakkas seda tegema ja mõnest kohast sai lausa fetajuust poodidest kõik otsa. Eestis on olukord rahulik ja jätkub kõiki koostisosi :D. Vaja on:1 pakk feta juustu (kasutan […]