Väga kange ja eheda maitsega moos, kuhu on lisatud täpselt parasjagu suhkrut (loe vähe), et oleks ideaalne hapukas lisand verivorsti juurde. Muidugi sobib ta ka kookide vahele või pannkookide peale. Ka röstsaia peal on ta väga hea. Moosi tegemine on lihtne, korjamine on tüütum, õnneks ma sain seekord kingituseks hunniku […]
Autor: Irma Koppel
Röstitud paprika määre
Kasvuhoones said valmis täitsa oma paprikad. Tegin neist ühe maitsva määrde, mis alguses tundus mulle soojalt suvalise letšo maitsega, aga tegelikult jahtudes ja pisut seistes, oli super hea intensiivne paprikane umami maitse. Maitsestuse saab igaüks ise valida, mina eriti peale soola ja suhkru ei lisanudki, natuke vürtsisegusid, peaasi et maitseainetega […]
Täidetud baklažaan
Kõige rohkem meeldib mulle süüa teha oma kodus kasvanud viljadest. Mul veab, sest Ema on mul taimelausuja ja saab väga hästi taimede kasvatamisega hakkama. Nüüd oli paras ports kavuhoones baklažaane, mille ma ahjus ära küpsetasin ja siis hakklihaga täitsin ja juustuga katsin. Köögivili ja liha juba omavahel koos, miskit värsket […]
Rabarberikrõbedik
Igal kevadel on paljudes peredes ood rabarberile, küll ta kasvab endal, küll naabrinaisel, küll vanaemal. Igatahes leiab ta tee meie lauale, paljudel juhtudel magusas vormis. Mina tegin seekord väga lihtsat krõbediku, kus hautasin natuke rabarberid ära, tegin purukatte, ahju ja valmis. Serveerida jäätise või isegi mul üks katsetus juhtus olema […]
Värske salat mooniseemne kastmega
Seda salatit võib tuunida ükskõik kuidas ise soovid, uhke ja huvitava välimuse teevad pisikesed mustad mooniseemned. Minu arust tuleb kindlasti lisada avokaadot, maasikaid ja mustikaid, ülejäänu on juba enda maitse asi või mida on vaja kapist ära kasutada. Praegusel varasuvisel ajal on kasvuhoones juba maitsvat salatit ja spinatit, mis sobivad […]
Karulaugupesto
Kevadel korralik roheline-küüslaugune vitamiinipomm. Minu arust pestot pole võimalik valesti teha, paned loogilised asjad köögikombaini, lased peeneks, maitsed ja lisad juurde või jääd rahule. Igatahes siin üks retseptisoovitus, kuidas ma meie perele teda tegin, igatahes kiideti taevani.Koguseid ma ei oska isegi umbes panna, kõik käib tunde järgi ja kui palju […]
Oamääre
Super lihtne viis rikastada toidulauda taimse valguallikaga. Tegelikult võib seda määret või isegi hummust, teha kõikide kaunviljalistega, mis ainult endale meeldib. Mina kasutasin konserveeritud valgeid ube ja see määre valmis 5 minutiga. Ma maitsestasin teda suhteliselt julgelt ja isegi mu lapsed ei krimpsutanud nina ja sõid rõõmsalt. Miks veel ise […]
Kalavõie
Võib ka ehk nimetada leivakatteks või kalasalatiks. VÄGA mitmekülgne võie, sest saad teha ükskõik mis endale sobivast kalaliigist ja küpsetamisviisist. Mina kasutasin lihtsalt järelejäänud ahjukala, sest ma ei ole suur suitsutatud kala fänn. Kuna ma kasutasin lõhe kala, siis ta on väga rammus ja seda tasakaalustavad pärlsibulad, mis annavad krõmpsu, […]
Kana-köögiviljavardad
Kiiresti valmiv ja vahva süüa. Kindlasti sobivad ka kevadel-suvel hästi grillilauale. Mina kasutasin kuumaõhtufritüüri, kus jäi kana mahlane ja köögiviljad mõnusad. Olenevalt kanatükkide suurusest, kuid vardaid saab 7-8 tk. Parimad on muidugi metallist vardad, mis muutuvad ise kuumaks ja siis küpsetavad ka toidu seest ära, aga puidust vardad olid ainsad […]
Röstitud baklažaan + Pasta alla Norma
Minu arust röstitult on kõik köögiviljad parimad. Kasutasin kuumaõhufritüüri, kuhu ei ole tarvis lisada palju rasvainet, seega köögivilja enda mahlakus ja maitse jäävad alles. Kui baklažaan röstitud, siis leidsin toreda sitsiilia retsepti, baklažaani tükid tomatikastmes ja serveeritud ükskõik millise pastasordiga. Ütleme nii, et minu täielik uus lihavaba lemmiktoit!! Teised pereliikmed […]
Liblik-kana + ahjuköögiviljad
Kuidas kiirendada kana küpsemist ahjus ja saada ühtlasemalt mahlane liha? Tuleb lõigata kana “liblikaks” ehk eemaldada selgroog. Seda saab teha täitsa tavaliste köögikääridega (ma teen nende oranžide fiskarsitega), kuluvad muidugi ära ka suuremad käärid :D. Lisasin kanale ka ürdivõi, mille toppisin naha alla ja et ei läheks kanamahlad ja ürdivõi […]
Ahjuvorm – kartuli ja hakklihaga
Pisut maitselt lasanje moodi, aga pastalehtede asemel on kartul, ehk siis eestipärane lasanje. Tegin ta teadlikult väga mahlase ja kastese, ehk siis kartul-liha-kaste kõik koos ahjus ja ühel pannil. Seda sööki kiitsid kõik mu pereliikmed, nii et tuleb kindlasti korrata. Eks ahjuvorm ole ka geniaalne, et saab kõik toiduained kokku […]
Täidetud suvikõrvitsad (lihavaba)
Suvikõrvitsatel on nii austajaid kui neid kes kohe kaarega sellest pisut imalast ja igava maitselisest köögiviljast mööda lähevad. Kuid tal on ka oma võlu, lisaks sellele, et nad on madala kalorisisaldusega, võimaldab nende kuju ka miskit nende sisse panna ja nad moodustavad mõnusa mahlase kesta. Seekord tegin teadlikult lihavaba versiooni, […]
Tomatipasta/tomatimahl – purki
See on mu KÕIGE väärtuslikum hoidis, sest teda kulub mul palju ja ma kasutan teda väga paljudes soolastes toitudes. Tegemine on ajamahukas aga seda väärt, sest enam jaolt teeb töö ära pliit – kus ta vaikselt peab podisema, et saada tihkeks. Kusjuures, kes tahab teha tomatimahla, siis süsteem on sama, […]
Troopiline üleööpuder
Ehk siis kaerahelbed on seisnud öö läbi mangopüree ja kookospiima segus. Kõlab nagu troopika, sest ilmad on kuumad ja kuidagi paslik on siis selliseid vilju süüa. Kuid seda üleööputru saab vabalt ka teha kodustest viljadest-marjadest. Tegemine on imelihtne – õhtul segad kokku ja hommikul on valmis söök kohe võtta. Võib […]
Rabarberimaius
Ilus roosa-valge magustoit, mis on nii krõmps, vahuline, kreemine kui ka särtsakalt hapukas. Ehk siis rabarberi iseloom on siin magustoidus esindatud. Kellele liiga hapukas, pangu aga suhkrut juurde ja hea on ta ikka. Kihilised magustoidud on sellepärast head, et ei pea olema mingeid oskusi, teed kreemid valmis, paned kihiti ja […]
Mooniseemnevõie
Selle retsepti vajadus tekkis puhtalt sellest, et me oleme siin maal elades suured korilased ja kõik vaja kokku koguda, teadmata mis asjadega hiljem peale hakata. Kuna uus kevad-suvi juba tulemas ja eelmise aasta mooniseemned alles kapiotsas seismas, siis kavatsesingi nad ära utiliseerida. Lõpptulemit saab süüa otse purgist kui ka taigna […]
Röstitud ahjuköögiviljad
Köögivilju võiks alati rohkem süüa. Siin on üks lihtne viis kuidas toidulauda rikastada ja ära kasutada võib olla pisut seisnud köögiviljad, mida tooreks salatiks teha ei soovi. Valmis ta kiiresti ja saab süüa kas iseseisva einena või sobib ka super hästi lisandiks. Kes tahab rooga tummisemaks teha, saab juurde lisada […]
Koorene kanakaste + kruubipuder
Väga tore lõunaeine või õhtusöök, lihtne ja maitsev. Koorene kanakaste on väga tore roog juba seetõttu, et lisandiks võib teha mida iganes, mina tegin seekord kruubiputru, et rikastada toidulauda. Sobivad ka kartul, kartulipuder, makaronid, riis, kuskuss või lihtsalt värske salat ja leivaviil. Hea maitse saladus seisneb koostisainete korralikus pruunistamisel (eriti […]
Banaanipannkoogid šokolaadiga
Vahest jäävad ikka paar banaani seisma, keegi neid niisama ei söö ja mina ära visata ka ei raatsi. Ma üldse ei suuda toitu ära visata, üritan alati midagi kompunnida, et neist midagi teha ja küll siis ära süüakse. Banaanipannkoogid võivad koosneda kahest koostisosast, banaanist ja munast, imelihtne. Mina seekord tahtsin […]