Ahjuvorm – kartuli ja hakklihaga

Pisut maitselt lasanje moodi, aga pastalehtede asemel on kartul, ehk siis eestipärane lasanje. Tegin ta teadlikult väga mahlase ja kastese, ehk siis kartul-liha-kaste kõik koos ahjus ja ühel pannil. Seda sööki kiitsid kõik mu pereliikmed, nii et tuleb kindlasti korrata. Eks ahjuvorm ole ka geniaalne, et saab kõik toiduained kokku panna ja siis koos ahju küpsema. Kindlasti sobiks siia ka igasugused köögiviljad, eriti kui miskit on vaja ära kasutada.
Eriti kiiresti valmib ahjuvorm siis, kui on järel eelmisel päeval keedetud kartuleid.

Vaja on:
Pisut õli
1-2 sibulat
u 500 g hakkliha
(mul 100% veis)
paar tublit sortsu ketšupit + pisut vett
(et liha oleks kaetud)
ürdisoola;pipart
u 15 väiksemat kartulit
Bešamellkaste ehk valge-jahukaste:
u 3 spl võid
2 spl jahu
u 250 ml piima + 50-100 ml vett
(mul tegelt kõik tundejärgi, aga umbes nii)
u 300-400 g riivjuustu

Kõik kes sibulat ei söö, siis ei tasu peljata, sest sibul sulab lõpuks ära selle pika küpsemisaja peale ja annab täpselt selle õige söögimaitse.
Kõigepealt lõigungi kaks sibulat ja praen neid pannil madalal kuumusel natukese õliga ja lisan ürdisoola ka. Lasen neil seal küpseda, võivad natuke pruunistuda ka. Samal ajal valmistan ette kartulid. Koorin ja lõigun seibideks.

Hakitud sibulad ja ürdisool, vaiksel kuumusel küpsevad
Pehmenenud sibulatele lisan hakkliha ja maitseained

Kui sibul on umbes 5-7 minutit küpsenud, siis lisan hakkliha ja maitseained ning jätan nad jälle sinna praadima. Niikauaks kui tooreid hakkliha tükke enam pole. Kuna minul on 100% veis siis ta võib olla lõpptulemuses pisut kõva, selleks ma panen natuke ketšupit ja vett, et happeline keskkond liha pehmemaks küpsetaks ja rohkem maitset annaks. Lisan ka soola ja pipart ja jätan podisema.

Et veisehakkliha maitset ja tekstuuri pehmendada, lisan ketšupit, sobivad ka igasugused muud tomatibaasil kastmed
Hakkliha podiseb ühel pliidiraual ja kastrulisse lisasin või, ootan kuni ta sulab ja siis lisan jahu

Kui hakkliha on koos ketšupiga podisema pandud, hakkan tegema bešamell kastet, ehk tavalist valget jahu-piima kastet, mis küpseb koos kartuli ja hakklihaga seal ahjus eriti kreemjaks ja mõnusaks.
Selleks või kastrulisse sulama, sulanud võile segan juurde jahu, siis tekib selline tihke mass. Ja siis lisan piima, ise koguaeg segades. 90% ajast olen ma nii laisk et ei tee piima soojaks, vaid kallan külmikust otse külma piima kastrulisse, muud ei ole kui kaste võib tükki minna, vahest läheb – vahest mitte. Alati aitab hädast ka saumikser, mis jahutükid purustab ja kaste on ühtlane. Lisan ka ürdisoola, pipart ja muskaatpähklit.

Sulanud võile lisatud jahu ja pisut aega kuumutatud
Lisatud piim ja maitseained, kuumutan keemiseni ja valmis ta ongi.
Kõik komponendid valmis. Kartul seibideks, hakkliha, jahukaste. Kõik nüüd ahjuvormi.

Kui kõik komponendid on valmis, siis paneme ta kokku.
Esimene kiht pisut kastet, et kartul vastu ahjupanni kinni ei jääks. Siis kartul, hakkliha ja bešamell ja kordan niikaua kuni otsas.
Siis ahju 200 kraadi juurde, umbes 40 minutiks.

Kõik komponendid kihiti vormis, valmis minema küpsema ahju.
U 40 min olnud ahjus.

Siis võtan välja ja lisan riivjuustu ja küpsetan uuesti 15 minutit.

Riivjuust peale ja uuesti ahju 15 minutiks ja siis ongi valmis :). Kartul-liha-kaste kõik ühes.

Kohe välja võttes on ta väga kastene, jahtudes ta taheneb.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

*