Bešamellkaste

Ehk bechamel sauce ehk valge jahukaste. Väga kiiresti valmiv, väheste ja tavaliste koostisosadega kaste, mida võib tuunida lisades näiteks juustu ja saab juba uue juustukastme nimega Mornay. Uhked nimetused aga tegemine ja koostisosad on talupojalikult tagasihoidlikud. Lisada võib ka igasuguseid meelepäraseid maitsetaimi – ürte, mis annavad aromaatsust ja omapärast nüanssi. Mina riivin peaaegu et alati juurde muskaatpähklit, mis annab väga head maitset, liialdada muidugi ei tohiks :).
Mina tihtipeale teen seda kastet kala juurde, lasanje vahele/peale, pasta juurde ja ka niisama kartuli-šnitsli kõrvale.

PS! *Kui on väga kiire olnud ja pole täit tähelepanu bešamellile osutanud ja ta on otsustanud minna tükki/klimpi, siis alati aitab hädast välja saumikser, mis need jahutükid ära ilusti purustab ja lõpptulemus on ikkagi mõnusalt ühtlane.

Vaja on:
2 spl kuhjaga soolast võid
2 spl kuhjaga jahu
u 300 ml soojendatud piima
sool;pipar
pisut riivitud muskaatpähklit

Sulanud võile lisatud juurde jahu, kast-
rulis kuumeneb piim

Kasutasin mõõtmiseks lusikat, sest tihtipeale on nii mugavam kui kaaluda neid koguseid.
Kõigepealt panen pannile või ja sulatan ta ära.
Samal ajal panen kastrulisse piima ja soojendan ära.

Valmis kastmele lisatud maitseained,
sool, pipar, muskaatpähkel

Siis kui või on sulanud, keeran tule kinni ja lisan jahu, praen teda pisut, kuni jahu ja või on kokku küpsenud. Siis lisan vaikse joaga juurde sooja piima ise samal ajal usinalt segades, siis kui kogu piim on lisatud ja segu ühtlane, panen veel korra panni tulele, nii et hakkab mullitama, siis lisan maitseained ja valmis ta ongi.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*