Rabarberikrõbedik

Igal kevadel on paljudes peredes ood rabarberile, küll ta kasvab endal, küll naabrinaisel, küll vanaemal. Igatahes leiab ta tee meie lauale, paljudel juhtudel magusas vormis. Mina tegin seekord väga lihtsat krõbediku, kus hautasin natuke rabarberid ära, tegin purukatte, ahju ja valmis. Serveerida jäätise või isegi mul üks katsetus juhtus olema kapis piimakisselli, mis sobis ka väga hästi sinna (pisut vähem rammusam kui vaniljekaste, mis sobiks ka tegelikult ülihästi lisandiks.) Purus on palju kaerahelbeid, mis muudavad selle magustoitu toitvamaks ja annavad palju head näritavat tekstuuri.
Krõbediku tegin 24cm*24cm ruudukujulisse vormi, paras ports meie perele (7 inimest) üheks söögikorraks.

Vaja on:
Umbes 500 g rabarberit, 4-5 vart
100 g suhkrut
Krõbedik:
150 g jahu
100 g soolast võid
(kui kasutad magedat võid, lisa kuivainetesse pisut soola)
100 g suhkrut
150 g täistera kaerahelbeid
1 tl kaneeli

Kõigepealt korjad rabarberid ja kui on usaldusväärsest kohast, siis ma ei kooriks isegi, eriti kui on punasema koorega rabarber, siis teeb segu ilusamaks roosamaks (mul kahjuks jäi ta ikka selline roheline).
Siis rabarberid 2 cm tükid ja suhkruga keema pliidile, läheb aega umbes 5-7 minutit, ma täiesti lödiks neid ei lasnud, sest ahjus küpsevad nad veel edasi. Otse ahju pannes võib rabarber kõvaks jääda ja puru üle küpseda.

Rabarber ja suhkur kastrulis
Valmis haudunud rabarber, täitsa omas mahlas

Siis kui rabarber haudub, kaalun välja jahu, või, suhkru, kaerahelbed ja kaneeli ühte kaussi ja siis pudistan käte vahel segu ühtseks puruks.

Kõik puruseguks vajalik: või, jahu, suhkur, kaneel, kaerahelbed
Valmis purusegu

Panen ka ahju 180 kraadi juurde soojenema, pöördõhu programm, 200 kraadi kui tavaline ülevalt-alt programm.

Siis kallan rabarberid koogivormi ja purusegu ühtlaselt peale ja siis ahju umbes 20 minutiks.

Valmis ahju minema küpsema

Parim on ta natukene jahtunult, aga peaaegu ikkagi otse ahjust. Peale jäätis või vaniljekaste või mida iganes keegi eelistab või kapist lisandiks võtta on. Kondenspiim ka kindlasti hea variant.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*