Juustused rooskapsad

Rooskapsast nimetatakse tihti ka Brüsseli kapsaks, igatahes on ta nagu mini-kapsapeake. Minu arust on ta väga maitsev ja meie pere toidulaualt leiab teda palju. Olen teda ahjus niisama röstinud, kuid see retsept hõlmab ka inimeste üht lemmikuimat asja – juust. Tegin seda meie pere jõululauale lisandiks ja oldi meeldivalt üllatunud, et tõesti on maitsev.

Vaja on:
u 500 g rooskapsaid
180 g forte juustu
(u 1 kolmnurk) (sobib igasugune kõva laabijuust, kindlasti ei sobi tavaline eesti juust, sest ta ei tahene ära)
natuke õli
sool
balsamico
hele suhkrusiirup
pitsamaitseaine
(valikuline)

Kõigepealt tuleks rooskapsad puhastada, ma lõikan sabakesed ära ja sellega pudeneb ka mõni leheke ära. Lõikan pooleks ja panen kaussi.

Lõikan ära sabakesed ja siis pooleks.

Siis ma eelmarineerin neid veidi, see ka valikuline, aga kuna mul oli jõulutoimetustega tegemist, siis otsustasin nad maitsestuma jätta, selleks panin natuke soola (soolaga ei tohiks liialdada, sest juust ka soolane), balsamicot ja suhkrusiirupit, kõiki natukene, segasin segamini ja jätsin ootele.

Poolitatud rooskapsastele lisatud sool, balsamico ja hele suhkrusiirup
Segasin läbi ja jätsin natukeseks ajaks marineeruma.

Siis riivisin juustu ja õlitasin ahjupanni ära. Laotasin juustu ühtlaselt pannile laiali ja raputasin peale ka pitsamaitseainet, mille ma ise suvel oma aiast kokku korjasin ja ära kuivatasin.

Eelõlitatud ahjupann, riivitud juust laotatud laiali ja pitsamaitseainet ka natukene

Järgmisena võiks ahju 200 kraadi juurde soojenema panna. Ja siis asetada kõik rooskapsad lõikepind vastu juustu. Ahjus oli ta mul 15-20 minutit, sest ma sain poest suhteliselt pisikesed rooskapsakesed, et küpsesid ruttu. Kui mõni ka pisut tumedamaks küpseb, siis seda parem, tuleb umamisem maik, kõrbema lasta muidugi ei tasu.

Lõikepind allpool laiali laotatud kapsakesed, valmis minema ahju 200 kraadi umbes 15-20 min
Valmis. Hea krõbe soolane juust, pisut nätske ja mõnus kapsas, väga meeldiv lisand või isegi iseseisev eine, njomm.

Kui ma ta ahjust välja võtsin, lasin pisut jahtuda ja siis pannilabidaga julmalt kraapisin lahti, nurkadest oli pisut kinni võtnud, aga muidu oli okei. Siis asetasin serveerimisvaagnale ja niristasin veel balsamicot ja heledat suhkrusiirupit natuke peale, et oleks ilus läikiv ja rõhutaks maitset ka.

Ma teen üldse palju ahjuköögivilju ja nende parimaid külgi rõhutabki sool, balsamico ja hele suhkrusiirup, sest köögiviljad ise tihti mõrkjad ja siis süües on kõik maitsed tunda ja mulle megalt meeldib :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*