Võib ka ehk nimetada leivakatteks või kalasalatiks. VÄGA mitmekülgne võie, sest saad teha ükskõik mis endale sobivast kalaliigist ja küpsetamisviisist. Mina kasutasin lihtsalt järelejäänud ahjukala, sest ma ei ole suur suitsutatud kala fänn. Kuna ma kasutasin lõhe kala, siis ta on väga rammus ja seda tasakaalustavad pärlsibulad, mis annavad krõmpsu, hapukust ja värskust siia võidele juurde. Võib loomulikult kasutada ka tavalist mugulsibulat, kuid seda soovitan enne kausis natuke äädika-suhkruga marineerida, annab kohe uue dimensiooni, kui lihtsalt toorest sibulat lisada. Ja muidugi suur kalasõber on till, mis mul sügavkülmast (soovitan kõigil suvel teda tallele panna), poest ostetud till on kohe närtsinud ja maitsetu.
Vaja on:
u 300 g küpsetatud kala (suitsutatud, küpsetatud, mida iganes eelistad)
3 keedetud muna (valikuline – kuid tegin nii ilma munata kui munaga ja munaga oli mõnusam)
u 13 marineeritud pärlsibulat – või siis 1 keskmine mugulsibul
peotäis tilli (soovitan alati ise suvel sügavkülma panna, maitse on tugev ja suvine)
u 3 spl majoneesi
u 200 g hapukoort 10%
pisut pipart
pisut ürdisoola või tavalist soola (olenevalt kala soolasusest)
Kõigepealt tuleks veenduda, et on olemas küpset kala ja keedetud muna. Ja kui kasutad mugulsibulat, siis hakkida peeneks ja lisada umbes 1 tl suhkrut ja 0.5 tl 30% äädikat (umbes täpselt on nii, eks maitse järgi timmida). Pisut ta peab seisma ka.
Siis vaid komponendid ära hakkida ja kokku segada. Muna ma riivisin peene riiviga. Ülilihtne.
Mina panin teda otse värskelt röstitud saia peale ja see oli hõrk ja maitsev.
Seda salatit võib vabalt ka keedetud kartuli kõrvale süüa ja ongi lõunasöök valmis.
Võimalus on teda ka teha suupisteks, koorikleivade peale serveerida näiteks.