Üks populaarsemaid talupoja toite Prantsusmaalt, mina teda prantsuse sibulasupiks nimetada ei julge, sest tegin supi ikka oma tunde järgi. Supp koosnebki sibulast ja see maitse mida pikalt haudunud sibul annab, on täiesti uskumatu umami, mis paitab kõiki maitsemeeli. Täielik gurmeeroog – väga odava toorainega. Eriti hea kui kasvatad sibulaid ise, siis sorteerides ikka mõni on pehme või hakkab käest ära minema, siis hea korraga kõik ära kasutada, et raisku ei läheks. Neile, kes sibulat ei söö, ütlen ma vaid üht, klassikalise toore sibula maitsest on see supp VÄGA kaugel ja proovima peaks kindlasti. PLUSS on peal krõbe sai, korraliku juustukihiga, mis seob selle supi täiuslikuks külma ilma lohutustoiduks.
Vaja on:
100 g võid
1 kg kollaseid sibulaid (mul 7 suuremat tk)
1 dl/100 ml valget veini
1 l vett (võib kasutada ka puljongit, looma või köögivilja oma, aga mina tahtsin puhast maitset ja seega vesi)
2 loorberilehte
3 tüümiani oksakest (aga seda ma panen alati rohkem, sest see mu LEMMIK ürt)
sool;pipar
Peale juustusai:
Haputaigna saia
Võid
Forte juustu
Tavalist eesti juustu
Mozzarellat (mis teeb ilusa kuldse värvi)
Kõigepealt on vaja koorida ja lõikuda sibulad, lõikasin parajad viilud ja selle suure hunniku peale tuli ka mõni pisar.
Siis on vaja paksu põhjaga potti ja sinna panna sulama või. Kui või kuum, lisa juurde sibul ja madalal kuumusel küpseta, umbes 25-30 min, segada iga paari minuti tagant, kuni on läbipaistvad. (Samal ajal saab teda muud sööki või näiteks kööki koristada :D).
Siis lisasin veini ja lasin ära aurustuda, lisasin soola ja küpsetasin veel 25-30 min, tihedamalt segades. Kindlasti oleksin võinud veeeel kaugemale sibula pruunistamisega/karamelliseerimisega minna, aga ma pelgan tihti, et söök läheb kibedaks, siis ma pisut vähem seda tegin.
Siis lisasin vee, loorberi ja tüümianioksa. Siis kaas peale ja las ta podiseb u 20 minutit. Lisa veel soola ja pipart oma maitsejärgi. Kui supp seal vaikselt oma lõppmaitsestusega keeb, tuleks ettevalmistada juustusai.
Selleks ma võileivagrilli vahel lasin haputaigna saia viilu võiga krõbedaks ja siis panin juustu peale ja 210 kraadi ahju, just võimalikult küttekeha ligidale üles, juust sulab mega ruttu, tuleb koguaeg jälgida.
Siis supp kaussi ja kuum juustusai peale ja voila, valmis söömiseks. Tean, et tehakse ka nii, et supp kuumakindlasse kaussi ja siis lihtsalt sai ja juust peale ning ahju, kuid minu jaoks siis vettib see sai liialt läbi, kes soovib, võib vabalt ka nii teha :).