Krõbedad kuid muredad, magusad ja korraliku kaneeli maitsega küpsised, mis maitsevad eriti hästi tee kõrvale krõbistades. Poest ostetud kaneeliküpsistel pole peaaegu et kunagi meie pere jaoks piisav kogust kaneeli küpsiste peale pandud. Seega kui teen ise, siis panen kaneeli nii, et mustab (ühele viiest pereliikmest oli kaneeli isegi liiga palju.. aga neljale sobis :D). Küpsised teen ma universaalsest muretainast mis on kiiresti valmiv ja paljude mu kookide põhjaks.
Küpsiste kuju ja suuruse saab igaüks oma äranägemise järgi valida, mina rullin muretaina laiali ja siis lihtsalt lõikan sealt ristkülikud, kõik tükid mis ei ole nii ilusad, söövad mul pereliikmed niikuinii kohe ära, ilusamad saab panna lauale :).
Vaja on:
Muretainas:
100 g külmkapi külma soolast võid
70 g suhkrut
175 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 muna
Peale:
1 muna
Kaneeli
Suhkrut
Lahtirullitud muretainas, pealt määritud munaga, peale raputatud kaneeli-suhkru segu |
Muretainast saab teha nii käsitsi kui köögikombainiga, masinaga tehes saab lihtsalt rutem valmis.
Kõigepealt siis või, suhkur, jahu, küpsetuspulber köögikombaini ja lasen neid seguneda, kuni on purune mass, siis lisan juurde muna ja lasen masinal niikaua töötada kuni ta taina ühte kohta kokku viskab. Siis panen ma ta kilesse ja natukeseks ajaks külmikusse.
Siis valmistan ma ette ahjupanni, pannes peale küpsetuspaberi ja segan kokku kaneeli ja suhkru.
Nende vahekord on igaühe enda otsustada, ma panin umbes 1 tl kaneeli kohta 3-4 tl suhkrut.
Mõõduvälised tükid omaette |
Kuna see muretainas on väga mure, siis tööpinnal rullimiseks tuleb kasutada jahu, et pärast küpsised ka kätte saaks.
Siis kui tainas on paraja paksusega rullitud, panen ma kuumenema ahju 210 kraadi juurde.
Siis määrin taina lahtiklopitud munaga pealt ja raputan kaneeli-suhkru seguga üle. Lõikan meelepärased tükid ja tõstan nad oma juustunoaga (ma koogilabidat ei leidnud nii ruttu) ahjupannile.
Ahjus olid nad mul umbes 6-7 minutit.
Õhukindlas karbis säilivad nad kindlasti mitu päeva, aga meie küpsised isegi karpi ei jõudnud, vaid krõbistati õhtul tee kõrvale ära :).
Minul omadel jäi 6-7 minutist selgelt väheks. Liiga pehmed, taignased jäid. Tõenäoliselt sellepärast, et 2 portsjoni kohta kallasin ühe klopitud muna (mida oli liiga palju) rullitud taignale. Taigen ujus pealt. Oleksin pidanud neid kauem ahjus hoidma.
Lahtiklopitud munaga ma lihtsalt pintsliga määrisin jah, ja kuna ma kasutan kodumune, siis valin suuruse järgi, siia kulub muna suhteliselt vähe, et 1 suur lahtiklopitud muna tervenisti ära ei kulu. Muna eesmärk on teha muretainas natukene märjemaks, et kaneeli-suhkrusegu peal püsiks 🙂.