Kotletid

Kodused kotletid on kiire ja odav õhtusöögi variant, lisandiks on tavaliselt keedukartul ja mingi salat, seekord tegin mina peedisalatit. Hakkliha teen ma ise, sest eelpakitud tooteid ma ei usalda. Kotleti sisse panen hapukoort ja vahetult enne praadimist tupsutan ma nad tavalise jahu sees läbi, mis annab kotlettidele ilusa välimuse. Täpselt niiviisi tegi kotlette ka minu Vanaema Lõuna-Eestist, kes oli nõukaajal sööklas peakokk, võib vaid ette kujutada kui palju ta neid vorpis.

Kotlette võib vabalt teha ka rohkem ja siis valmistoodang sügavkülmutada, siis on eriti lihtne vajadusel võtta sulama ja kasvõi näljastele väike burger ruttu teha 🙂
Koguseliselt tuleb u 15 tk.
Vaja on:
500 g taisemat seahakkliha
2 muna
peotäis kuivanud saia / riivsaia (meil ikka kipub mõni ciabatta konts alles jääma, tuleb vaid kuivatada ja saabki kotleti sees ära kasutada)
u 200-250 g 10% hapukoort
1 sibul
1 tl (ilma kuhjata!) jämesoola
0,5 tl purustatud pipart
pisut jahu paneerimiseks
õli praadimiseks
Kõigepealt lasen lihatükid läbi hakklihamasina. Järgmisena panen saiatükid kaussi ja sinna peale hapukoore, et sai pehmeks läheks.
Kõik komponedid
Siis koorin ära sibula ja praen ta enne läbi, see on valikuline, aga minu arust on siis kotlet maitsvam. Selleks hakin ta peeneks ja praen pisut ta või sees läbi.
Siis panen kõik komponendid ühte kaussi kokku, hakkliha, munad, hapukoore-saia segu, maitseained (sool;pipar) ja praetud sibul. 
Jahu seest läbi supsutatud
Segan käega täpselt niikaua kuni ained on segunenud, üle segada ei tasu, muutub tuimaks. Siis tuleks võtta üks pisike kauss külma veega, kuhu vahepeal saab käsi sisse kasta, siis ei jää kotletitaigen käte külge ja tulevad ilusama kujuga. Siis sopsutan ma nad jahust läbi ja ongi nad valmis praadimiseks.
Valmis praadimiseks
Praadimisel kasutan pisut õli ja mitte väga kõrget temperatuuri, muidu kõrbeb väljas ära ja seest jääb tooreks. Kasutan ka pannikaant, siis tõmbab kuumus kiiremini läbi ja ei lähe rasvainet nii palju tarvis. Kui mõlemalt poolt on ta praetud, siis võid ühe suurema keskelt pooleks teha ja näed kas on sisu ilus valge ja valmis või veel roosa, siis tead kas on vaja veel praadida või mitte. Mahlased kotletid saad siis kui neid surnuks ei prae, siin tuleb appi ka järelkuumus mis kotletti veel pärast pannilt võtmist nõks edasi küpsetab.
PS! Kui kahtled kas maitseaineid sai piisavalt, aga toorest liha maitsta ei taha, siis on variant teha üks-kaks pallikest ja nad ära praadida, ära maitsta ja vajadusel soola;pipart juurde lisada, siis ei lähe suur kogus luhta.

Rubriigid

2 kommentaari

  1. Soovitaks liha,sibul ja kui lisad porgandi ka siis peaks vahekord olema 1:1.
    Siis riivsaia peaks umbes olema 200g, siis suht jahu polegi vaja.
    Porgand annab hea maitse, sellepärast soovitaks.

    • Unustasin mainida, kui tahad maitsevamad, siis kasuta 20% hapukoort. Soola soovitaks näpu otsaga. Ise lisan veel basiilikud ja tilli ka. Sibula ära liiga peeneks lase, muidu kaob maitse elamus ära ja prae neid natuke klaasiaks enne kui paned kokku kõik ained.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*