Burgundia pada

Ehk siis pikalt hautatud veiseliha punases veinis. Nimi tuleneb Prantsuse linnast nimega Burgundia, kus toodetakse sellenimelist punast veini. Aga selle toreda paja tegemiseks on vaja lihtsalt punast veini, tummisemat ja tumedamat (meie pere eelistus). Sellel pajal on palju variatsoone ja mina liidan umbes 6 retsepti kokku ja lisan oma eelistuse. Igatahes kui kõik juba potti saab siis ta valmib iseenesest. Vabalt võib ise genereerida miskit juurde või ära jätta, kohustuslikud komponendid on veis, punane vein, puljong ja maitseained. EKSTRA mis ma lisan on marineeritud pärlsibulad, mis oma happesusega sobivad veisega imehästi.
Mina tegin MEGA suure ahjupotitäie seda sööki, sest kui juba korra teha siis rohkem ja hiljem saab kasvõi teha rebitud veiseliha burgerit, pastat, suppi vms.

Vaja on:
1.5 kg pehmet veiseliha
(kasutan täitsa tavalist odavat tükki)
2 porgandit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
natuke õli praadimiseks
sool;pipar
750 ml punast veini
(1 pudel)
1 l veisepuljongit
1 purk marineeritud pärlsibulaid
(320 g purk, vedelikku ei kasuta)
2-3 tüümianioksa
u 500 g šampinjone
(neljaks lõigatud)
3 spl võid

Kõigepealt lõikan veisetükist umbes 5 cm suurused kuubikud ja ristkülikud, kuidas aga välja tuleb, siis maitsestan nad korralikult soola ja pipraga ning asun neid pannil praadima. Mida pruunim pealispind, seda maitsvam pada.

Parajateks tükkideks lõigatud veiseliha, maitsestatud soola-pipraga, valmis praadimiseks
Lihale peale korralik pruun koorik, sedasi tuleb maitsvam pada

Kui tükid praetud, tõstan nad ahjupotti. Siis koorin sibulad, porgandid ja küüslaugud ja lõikan nad ratasteks ning praen nad sama panni peal kus lihagi, pisut on panni põhjale kindlasti midagi kinni praagatanud, aga see kõik tuleb hiljem lahti ja annab pajale palju maitset juurde.

Kui liha praetud siis pannile, sibul, porgand, küüslauk, natuke aega praadida
Ja siis peale terve pudel punast veini ja kuumutada keemiseni ning siis potti

Kui porgand, sibul, küüslauk on saanud pisut värvi peale, siis kallan neile terve pudeli punast veini peale ja lasen segul kuumeneda, seda tehes saab ka panni puhtaks.
Kui vein on kuum, kallan kõik ahjupotis olevale lihale peale.
Kui siiamaani olen jõudnud, panen ahju kuumenema 175 kraadini.

Siis valmistan ette šampinjonid, lõikan nad neljaks. Siis samale pannile lisan võid ja praen seeni kuni nad on pisut läbi küpsenud, lisan sinna juurde ka tüümiani oksakesed, mis pärast rändavad potti ka. Kui seened on praetud ja ei ole enam valged, vaid kuldsed, panen nemad ka potti.

Seenesektorid või ja tüümiani sees praadimas
Valmis pada minema ahju: liha, porgand, sibul, küüslauk, vein, puljong, seened, tüümian, pärlsibulad

Potti lisan veel 1 l veisepuljongit ja 1 purgi marineeritud pärlsibulaid (marinaadi ei kasuta). Liha on ilusasti vedelikuga kaetud ja nüüd polegi muud kui panna ta ahju küpsema. Meil läks aega umbes 4 tundi ja selleks ajaks oli liha täiesti pehme, nuga polnud tarviski. Vahepeal ma teda ikka piilusin ka ja lisasin natukene soola juurde.

Tegin lisandiks juurde kartuliputru ja lasin nosimisel alustada :D.

Väga maitsev taldrikutäis, vahelduseks tavalisele-klassikalisele kodutoidule 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*