Võisai + basiilikupesto

Võisai on nüüd selline küpsetis, mis ei vaja mitme päeva kerkimist ja igasuguseid uhkeid juuretisi. Lihtne ja konkreetne tegemine. Kasvuhoones laiavad basiilikud, mis lausa ootavad, et nendest pestot tehtaks. Mõeldud tehtud, basiilikupestol on minu jaoks suve lõhn ja maitse. Miks mina ise teen (mitte ei osta poest), on loomulikult see värske basiiliku lõhn ja maik, teiseks põhjuseks on see, et mina näiteks lisan rohkem piiniaseemneid ja vähem küüslauku, sest kui ise teed, oled toorainete jaotamise boss ja teed mis tahad :). (Kui on kiire ja kapis on olemas purk pestot, juurde vaja vaid keeta pisut makarone ja ongi lõuna-õhtusöök naksti olemas).

Pärm, sool, suhkur, piim, 200 g jahu

Vaja on:
Võisai
25 g presspärmi
250 ml piima
400 g jahu
sool;suhkur (mina panen 1 supilusikatäis (mitte kuhjaga) kumbagi, kui tahad magusamat võisaia, siis suhkrukogust suurendada)
2 kanamuna
100 g võid

Kõigepealt kaalu välja ja pane soojenema piim (käesoojaks). Samal ajal võid kaussi juba valmis panna pärmitüki, soola ja suhkru. Siis lisa soe piim ja sega, kuni on ühtlane. Lisa ka pool jahust (200g), sega korralikult läbi ja jäta ta pooleks tunniks kerkima.
Tšilli niisama ringi.

0,5 tundi kerkinud taigen
Kõik taigna komponendid, vaja ainult mudida

Kui pool tundi hakkab läbi saama, siis kõigepealt kaalu välja või ja sulata ta ära, siis jäta jahtuma. Siis sega taignasse kanamunad ja ülejäänud (200g) jahu. Päris taignane konsistents (peabki olema :D). Viimasena kalla juurde jahtunud sulavõi. Sega või korralikult taignasse, mudi sisse. Siis valmista ette küpsetusvorm, lõika alla küpsetuspaberist ristkülik ja küljed määri võiga. Siis kalla taigen vormi ja kata rätikuga. Pane ahi sooja 170 kraadi juurde, siis kui ahi saavutab vajaliku kraadi, võib saia ahju panna, kus ta peaks olema umbes 30 min, pealt ikka selline ilus kuldne, aga ahjud on erinevad, tuleb ise jälgida, kui palju endal kulub.

Before
After

Nii, sai sai ahju :D.
Nüüd pesto kallale:
Vaja on:
3 suurt peotäit basiilikut
pisut soola
1 peotäis röstitud piiniaseemneid (mina panin rohkem)
1 peotäis riivitud parmesani (juustukuningate parmesan ruuuuulib)
1 pisem küüslauguküüs
õli (originaalis kasutatakse oliivõli, aga minu jaoks on tal liiga tugev maik, kasutan hoopis kodumaist rapsiõli)

Röstitud piiniaseemned
Alati tasub kvaliteetsesse parmesani investeerida

Siis oleks vaja mingit masinat mis selle kõik kokku purustaks, minul on saumikseril mingid lisavidinad, millega ma seda teen. Kõigepealt röstid ära piiniaseemned kuldseks (kuival pannil!, muidu on praadimine).

Basiilik ja sool

Siis topid tihkelt need basiilikud sinna anumasse, siis peale pisut soola ja lased esimese tiiru masinal ära käia. Riivi mõnus kogus parmesani ja lisa see basiilikule juurde, küüslauk, lisa ka röstitud piiniaseemned (võivad olla pisut soojad, ei juhtu midagi) ja lisa ka veel õli, võib algul lisada vähem hiljem saab konsistentsi timmida niikuinii.

Kõik pesto komponendid

Vurista kõik need toredad komponendid kokku ja maitse, kas sa oled rahul? Mina näiteks lisasin pisut veel soola ja õli, siis kui olin rahul, panin anumasse ja jätsin ta ootele.

Selleks ajaks peaks umbes-täpselt saama valmis ka sai. Lase tal pisut aega jahtuda ja siis alles lõika lahti, soe sai ja basiilikupesto on ÜLINÄMM :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*