Lõhesupp

Tegelikult võib seda suppi teha nii selge kui ka koorese leemega. Seekord valisin siis kreemjama variandi, mille jaoks kasutasin merevaiku. Lisasin ka riisi ning kartulit, kuigi tavaliselt lisatakse ainult üks 😀 aga mina tahtsin mõlemat. Kalapuljongit oli mul veel sügavkülmas, aga kui pole, saab osta poest või teha ka ilma puljongita, kuna kala ise annab ka palju maitset juurde. Igatahes korralikult toitev ja maitsev supike.
Minu arust on supi keetmisel üks oluline point, panna kõik komponendid õiges järjekorras, siis on ta ilus, maitsev ja tervislik. (no et ei keedaks ühtegi komponenti surnuks).


5 aastat tagasi keetsin ahjukalast sellise vürtsika kalasupi.
5 aastat tagasi tegin ka sellise toreda kalapuljongi, mida võib mugandada ja teha endale meelepärase kalaga.

Vaja on:
õli
1 sibul
1 küüslauk
2 porgandit
1 l kalapuljongit
(mul oli keedetud kohakalast, ehk siis mahe)
0.5 l vett
3 keskmist kartulit
3 peotäit riisi
0.5 lõhefileed
1 peotäis sügavkülmutatud aedube
(ilusad rohelised)
1 tops merevaiku
(võib asendada ka rõõsa koore, toorjuustu või kohvikoorega, või jätta üldse selge leem)
2 apelsini mahl
(olen alati oma kalasuppidesse lisanud ja annab tsitruselist hõngu ja head magus-hapukat maitset)
sool;pipar’
1 spl riisiäädikat
(aitab lõhe rammusust tasakaalustada)
tilli sügavkülmast
(igasugune maitseroheline sobib siia)

Kõigepealt hakkida sibul ja küüslauk väga peenikeseks. Siis kuumutada pott natukese õliga madalamal kuumusel ja praadida sibul ja küüslauk korralikult läbi, et ei oleks enam toorest lõhna. Siis lisan juurde hakitud porgandid ja praen neid seal koos, lisan ka natuke soola.

Potipõhjas natukeses õlis läbi praetud peeneks hakitud küüslauk ja sibul, sellisel kujul ei jäta nad enda klassikalist maitset, vaid annavad kogu supile aroomi ja maitsekust juurde. (Isegi kui mõni tükike kuldpruuniks/pruuniks praeb, siis seda parem ja hiljem tuleb potipõhjast kõik lahti)
Sibulale ja küüslaugule lisatud porgand, mille ma praen ka läbi, lisan ka pisut soola. Nende kolme kombo on 75% mu toidupõhjadeks, porgand siis kas hakitud või riivitud.

Järgmisena kui porgand on ka värvi pisut peale saanud, lisan puljongi ja vee ning ootan kuni supike keema tõuseb. Selle ajaga jõuan koorida ja hakkida kartulid. Kui supike keeb, lisan tükeldatud kartulid ja kolm peotäit riisi.

Kala ma ostan alati korraga rohkem ja jagan karpidesse portsjoniteks, lisan soola ja pipart ning panen sügavkülma. Siis ei pea enne iga toidukorda poodi lippama, sest ma niikuinii elan maal ja poodi läheduses pole :D.

Siis lõigun valmis kala. Ma tihtipeale ostan poest korraga palju kala, teen portsjoniteks, lisan soola ja pipart ning panen karbiga sügavkülma. Eemaldan kalalt luud ja naha, ning lõikan suhteliselt suured kuubikud, et nad kohe supis puruks ei keeks. Kala lisan potti alles siis kui kartul ja riis on pehmed, lisan kala, aedoad, merevaigu ja lasen keema tõusta. Siis lisan apelsinimahla ja teen üldse lõplikud maitsestused kasutades soola, pipart ja riisiäädikat.

Miks peaks apelsinimahla lõhesupile lisama? Hea küsimus, mina olen lisanud teda juba 4 aastat, esimene kord oli täiesti juhuslik, sest mulle tundus, et see sobiks, nüüd ma seda suppi ilma mahlata ei teegi. Apelsin figureerima ei jää, vaid annab mõnusalt tsitruselist aroomi ja hõngu.

Kui ma olen maitsetega rahul ja kogu supike on läbi keenud ilusasti (aga mitte surnuks), siis keeran tule kinni ja lisan alles siis maitserohelise, siis ta ei kee oma maitset ega värvi ära.

Kõik komponendid potis, supp on valmis, keerasin tule alt ära ja lisasin maitserohelise otse sügavkülmast, eks parim sõber kalal ole till.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*