Ebaküdoonia siirup

Ütlen kohe ära, et see pole selline hoidis mis mitu kuud säilib, vaid see on toorhoidis, mis tuleb paari nädala, maksimum kuu aja jooksul ära tarvitada. Meie perel läks aega 5 päeva et sellest kogusest jagu saada. Igatahes on ebaküdoonia tarbimist väärt, kuna ta on ju meie põhjamaa sidrun ja väga suure C-vitamiini sisaldusega (eriti koortes, seega koorida ei tasuks). Viljad valmivad sept-okt, täpselt siis kui keha vajab kõige rohkem turgutust, et saada hakkama külmade sügistuulte ja niiskusega.

Suhkrut tuleks panna umbes-täpselt üks-ühele ebaküdoonia viljaga, kes tahab teha meega, võib ka teha. Kuid siis on see aga, et ei tohiks teed tehes peale valada keevat vett, muidu mee kasulikud omadused kaovad ja jääb alles vaid magus maitse ehk põhimõtteliselt võrdne suhkruga. Mõni väidab et vee temperatuur peaks olema 40 mõni väidab et 80 kraadi, võta siis näpust, eks see tõde ole seal kusagil vahepeal.
Ebaküdoonia siirupit peaks hoidma külmkapis kaanega purgis, siis säilib ta kõige paremini.
Kui on suur hulk vilju ja kardad et ei jõua siirupit ära tarbida, pane viljad karpi ja külmikusse ning tee siirupit juurde kui isu tuleb :).
Ja kes on ingveri fänn, võib ka seda juurde lisada ja siis ikka naljalt ükski batsill ligineda ei julge.

Vaja on:
440 g ebaküdoonia vilju (koos koore ja seemnetega)
400 g suhkrut

Mina ei raiska midagi ja hakin nad tervelt ära, eemaldamata midagi. Panen kohe nad purki ja lisan suhkru. Siis kaas peale ja raputan tugevasti, et suhkur igalepoole pääseks ja ebaküdoonia hakkaks oma mahla välja andma. Purgi ma jätan toatemperatuurile niikauaks kuni kogu suhkur on sulanud, vahepeal temast mööda minnes ma raputan jälle purki ja jätan jälle seisma. Aega võttis umbes paar tundi, siis kui suhkur on sulanud, panen ma ta külmkappi ja tarvitan vastavalt vajadusele.

Ilusad ebaküdoonia viljad 🙂

Teed tehes panen 1-2 spl tassi põhja ja valan peale mitte päris keeva vaid pisut aega jahtunud vee ja joon kohe.
Kui tee on joodud, söön ma veel need maitsvad ebaküdoonia tükid ka ära, täpselt parajalt magusad-hapukad mis on suurt väge täis ja hoiavad mind tervena :).

Ebaküdooniatest ja arooniatest olen teinud ka “valet kirsimahla” mille leiab siit.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*