Õunakook pärmitainal + karamell

Pisut nostalgilise hõnguga koogike mille teeb eriliseks karamellikaste. Taigna ja õuna vahekord peab olema 50:50, muidu on lihtsalt kuiv õunasai. Pärmitaigna retsept on ka lihtsamast lihtsam, segad ained kokku, paned kerkima, samal ajal valmistad ette õunad. Väga hea koogike, mis tervitab saabuvad sügist :).

Kogused sobivad täpselt 45×39 cm suurusele ahjupannile.

Vaja on:
Pärmitaigen:
25 g presspärmi
250 ml käesooja piima
50 g suhkrut
75 g soolast võid
350 g jahu
Pärm, suhkur, piim ja jahu
vaja sisse sõtkuda veel või
Tänapäeval väga ei soovitata pärmi suhkruga vedelaks hõõruda, nagu tegid meie esivanemad, sest tänapäevased pärmid on ise nii aktiivsed, et neil pole vaja suhkrut et käima minna. Praegu segatakse pärm soojas vedelikus ja lisatakse muud ained.
Kuid…
Mina hõõrun ikka pärmi suhkruga vedelaks, sest mulle meeldib :D.
Kõik koostisosad ja valmis minema
kerkima
Kõigepealt tuleks võtta külmikust välja või, et ta oleks tainasse segades pisut soojem.
Kerkinud kahekordseks ja valmis
rullimiseks
Siis pärm kaussi ja suhkur juurde. Samal ajal panen kastruli tulele ja soojendan piima käesoojuseni. Siis lisan piima, pärmi-suhkru segule, siis lisan sõelutud jahu ja viimasena sõtkun sisse või. Ongi tainas valmis minema kerkima. Mul on auruahjus režiim, mis ongi mõeldud taigna kergitamiseks, temp. on 35 kraadi, kuid seda saab teha ka tavalises ahjus. Ahjus on hea pärmitaigent kergitada, kiirendab protsessi, kuna pole tuuletõmbust ja on hea soe.
Siis õunte juurde:
Õunad, kaneel, suhkur
1 kg õunu, koortega, südamik eemaldatud (pigem hapukaid ja kõvemaid)
2 spl kaneeli
2 spl pruuni suhkrut/tavalist suhkrut
Õunu ma koorida ei viitsi, kuna oma aiast pärit. Eemaldan südamikud ja lõikan viiludeks. Siis segan nad kaneeli ja suhkruga läbi ja jätan seisma.
Siis tuleks ahjupann võiga kokku määrida.
Kui taigen on kahekordseks kerkinud, rullin ma jahusel tööpinnal ta pisut õhemaks ja tõstan ahjupannile, siis jätkan kätega taigna jaotamist.
Siis laotan peale õunaviilud, ikka tihkelt ja palju.
Valmis minema ahju
Kui õunad on peale laotatud, panen ahju kuuma 200 kraadi juurde.
Kook saab veel niikaua kerkida kuni ahi kuumeneb.
Ahjus oli mul koogike umbes 15 minutit, selleks ajaks olid ääred ilusasti pruunid ja õunad küpsenud.
Kui kook ahju läheb, on vaja valmis teha karamell:
180 g pruuni suhkrut
120 g rõõska koort 35%
2 spl soolast võid
Valmis koogike poole karamelli
kogusega
Kõik koostisosad kaaluda kastrulisse ja keskmisel tulel kuumutada. Valmis on ta siis kui ta mullitab ja tahab kastruli servani tõusta. Võtan ta siis tulelt ja lasen pisut jahtuda. Kui liiga kaua keeta, muutub ta lihtsalt venivaks iiriseks, mida hiljem on raske koogile valada.
Kui kook valmis, võtsin ta välja, lasin jahtuda ja pisut aja pärast kallasin üle karamelliga, mis tegi koogi ilusaks läikivaks ja hõrguks. Osa võibki koogile kallata ja osa jätta kastrulisse, nii et igaüks oma eelistuste järgi kas lisab juurde või piisab :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*