Sealiharulaad

Jõulude ajal on eestlastel lemmiktoiduks ikka seapraad (vabandust veganid, aga nii on :D). Lisaks tavalisele ahjupraele võib teha rulaadi, mis küpseb sama kaua ja maitseb isegi paremini ja on mahlasem. Mina siis tegin ja vastuvõtt perepoolt oli soe.

Vaja on:
1 seavälisfilee
2 pakki viilutatud peekonit
1 pakk viilutatud salaamit
1 merevaik 
1 peotäis rukolat 
Hunnik purustatud pipraid (mina kasutasin sinepiseemneid, terapipart ja sichuani pipart) värskelt uhmerdatud on parim aga pakist purustatud pipraid lisada on ka okei.
Sidumiseks niiti või nööri

Kõige keerulisem ongi see välisfilee lõigata üheks suureks tükiks, nagu pildilt näha tuli mõni koht mul liiga paks, aga see oligi mahlasem, eks kunagi saab asi käppa ka. Tuleb lihtsalt sealt rasvakihi juurest noaga hakata lõikama kuni ongi üks suur ristkülik. Siis vasardada liha ühtlaselt. Siis määrida merevaik, laotada peekon ja salaami, visata törts rukolat, ning kui on soovi vürtsikamat liha saada, siis piprasegu raputada ka sisse. Siis pole midagi muud kui rullida kokku (tuleb silmas pidada, et see rasvakiht jääks kõige välja, see ei lase lihal kuivada aga ise küpsedes moodustab mõnusa krõbeda kooriku). Võib veel niidi ja nööriga kinni tõmmata igaltpoolt, see annab lihatükile ka ilusama kuju ja tagab ühtlasema küpsemise. Nüüd kui rulaad on rullitud, pane ülejäänud pipar lauale ja hõõru rulaad kõikjalt kokku, et oleks ikka selline mõnus piprakiht. Ahju pannes ikka see rasvakiht pealepoole ja küpsetada 180-200 kraadi juures umbes tunnike. Mina olen ära hellitatud lihatermomeetriga, seega pole liha üle- ega alaküpsemist vaja karta. Ja olen sealiha alati lasknud minna 70 kraadini. Ahjust välja võttes lasta seista 7-10 min ja siis serveerida.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*