Risoto

Risoto on klassikaline Itaalia riisiroog, mida tehakse kas lisandiks või iseseisvaks roaks. Mina olen suur risoto fänn ja kasutanud seda retsepti aastaid ja see on igakord välja tulnud nii nagu mulle sobib. Ma ei oska öelda kas see ka itaallaste jaoks on õige risoto aga mulle meeldib ja on mu pooleteist aastase tütre üks lemmikumaid sööke.
Mina teen siia klassikalise risoto, nii öelda tühja lõuendi, mida saab siis kõige endale meelepärasega muuta (lisada liha, köögivilju, kala, kana vms).
Mina lisasin ahjus röstitud tomateid. Kasutasin veisepuljongit, kes on taimetoitlane, saab teha teda edukalt ka köögiviljapuljongiga.
Koguseliselt jätkub 3-4 inimesele.
PS! Erinevate firmade risotoriisid käituvad ja paisuvad erinevalt, osad nõuavad rohkem puljongit ja osad vähem, eks see ole katsetamise asi.

Vaja on:
1 suurem sibul
3 keskmist küüslauguküünt
3 spl võid
200 g risotoriisi
1 dl ehk 100 ml valget veini
750-850 ml puljongit
(mul veisepuljong)

Kõigepealt hakid peenikeseks sibula ja küüslaugu. Järgmisena kaalud välja risotoriisi ja veini. Siis paned poti kuuma ja lisad sinna või. Sulanud võile lisad juurde sibula ja küülsaugu ning kuumutad kuni nad on pisut klaasjad ja küpsenud.

Või, sibul, küüslauk
Välja kaalutud risotoriis
Või, küüslaugu, sibula segule juurde lisatud riis

Valad juurde riisi ja küpsetad teda ka seal potipõhjas. Riis saab võiga kokku, hakkab ka kohe läbipaistvaks muutuma ja küpsema, umbes 1-2 min. Siis valan juurde veini ja lasen niikaua podiseda, kuni kirbe veinilõhn on kadunud, riis kohe imab vedelikku sisse ka.

Järgmisena vein

Nüüd hakkan juurde lisada puljongit, kulp-kulbi haaval. Ei tasu kogu puljongit lihtsalt potti kallata, siis ei toimi see toit. Lisad paar kulbitäit, segad, lased paisuda ja kui on selline tihke, ehk puljong on juba sisse küpsenud, lisad uue koguse puljongit ja nii lõpuni välja.

Nüüd kulp-kulbi haaval lisan puljongit ja segan
Ning varsti ta valmis ongi, risoto ei tohiks olla täiesti kuivanud, peab jääma pisut vedelam

Kui kogu puljong on lisatud, tuleb veel maitsta ja ongi valmis.
Enamasti lisatakse ka parmesani või kõva laabijuustu juurde, mis annab ka soolakust. Ma seekord ei lisanud, sest ausalt öeldes unustasin lihtsalt ära :D. Aga kes ei ole selline kanapea, siis tuletagu meelde ja lisagu kindlasti.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*