Veisepraad

Veiseprae tegin odavast ja sitkest tükist, mis pikaaja peale ahjus muutub pehmeks ja suussulavaks. Lisasin veisepuljongit, maitseaineid ja punast veini, sest punane vein ja veis on suured sõbrad. Kasutasin nii-öelda niisket küpsetust, ehk pool liha oli vedelikuga kaetud ja küpsetasin teda kaanega ahjupotis.
Tegemine võtab kaua aega, aga on väga lihtne ja hakkama saab sellega kindlasti igaüks, nii see kes tunneb end köögis koduselt või külalisena.
Uhke praad mis sobib nii tähtpäevadeks kui ka niisama kodusema nädalavahetuse õhtusöögiks :).

Vaja on:
1 veisepraetükk (u 2 kg)
(mul oli koos kondiga, võib olla ka puhas liha)
sool;pipar
õli
(praadimiseks)
3 sibulat
4 küüslauguküünt
4 porgandit
u 250-500 ml punast veini
(sobib ka täitsa odav vein, kui panna 250 ml on veinimaitse selline aimatav, meie perele sobis veinisem maitse ehk sinna 500 ml kanti)
u 750 ml veisepuljongit
ürte
(mina suuuuuuur tüümiani fänn ja korjasin seda põllult), sobib ka rosmariin või endale meeldivad muud ürdid

Veisetükk maitsestatud soola ja pipraga
Kuna mul oli ebastandartne tükk, siis oli pisut keeruline temaga ringi käia, praadimine näiteks, kuid sellel tükil on nii liha, rasva kui konti, mis annavad lõpuks ülihea maitse

Selle toiduvõlu ongi kaua küpsemises, mis teeb liha ülipehmeks ja meeletult maitsva kastme sinna ümber.
Väga oluline on veisetükk ennem korralikult soola ja pipraga kokku teha.

Veel on oluline praadida seda veisetükki ennem pannil, sest mida pruunimaks sa liha pealispinda praed, seda maitsvam tulemus tuleb. Kui liha pruunistatud võib ahju 150 kraadi juurde kuumenema panna.

Pruunistatud liha siis ahjupotti, kuid pannil on veel häid lihamaitseid, selle saame kätte kui paneme kooritud neljaks lõigatud sibulad ja natukene pisemad küüslaugud pannile, praeme neid veidi, kuni nad saavad pisut värvi kätte ja siis valame peale punase veini mis kõik kokku seob ja maitsed pannilt kätte saab.

Peale veisetüki praadimist, lisasin sibulad ja küüslaugud, ning andsin neile ka värvi
Lisasin ka punase veini, lasin keema tõusta ja pisut aega keeda 3-4 min ja kallasin ta ahjupotti, kus ootas juba liha


Selle segu kallame lihale peale mis juba ahjupotis on, sinna juurde porgand, veisepuljong ja tüümian, kaan peale ja 150 kraadi juurde küpsema.

Valmis ahju minema.
Veisepraad, sibul, küüslauk, vein, porgand, veisepuljong, tüümian

Vahepeal ma teda vaatasin ja lisasin juurde soola. Kui poole pealt avastad, et appikene, kaste nii vedel, siis võib puljongi või veega ära segada 1 spl jahu ja see prae hulka valada, mis sest kui mõni jahutükk jääb, see küpseb ahjus kõik korda. Siis saad tihkema ja ilusama kastme.

Kokku oli ta mul ahjus 4,5 tundi.

Korralikult küpsenud ja väga pehme.
Ning see praeleem on 10 punkti 10nest.


Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*