Hapukapsas

Vanasti, kui polnud midagi kuskilt osta ega saada, toetas talvel meie esivanemate tervist hapukapsas, mis hoidis seedimise korras, tugevdas immuunsüsteemi ja aitas vältida skorbuuti (vitamiini vaegust). Hapukapsast on ka võimalik osta poest, kuid mina ei ole leidnud seda hea tükelduse, hea krõmpsu ja paraja hapukusega maitsvat kapsast (mõni on lausa kibe), seega pole muud kui tuleb ise teha. Me oleme viimased paar aastat kapsast ise hapendanud, kuna saab teha oma maitse järgi ja kuskil paremat ei leiagi. Tegemise mooduseid on väga palju erinevaid. Variante kuidas neid süüa on ka palju: toorelt, salatiks, supiks, praetult, koos lihaga hautatult. Happeline hapukapsakeskkond aitab kiiremini kõhus seedida/lagundada sealiha, sellepärast on neid aegade algusest koos söödud :).

Vaja on:
6 kg valget peakapsast (u kaks pead)
3 spl soola
3 spl köömneid
Kuna me teeme hapukapsast juba aastaid, siis on meil hangitud korralik kapsariiv ja kapsatünn. Kuid ilma nendeta saab ka, tuleb lihtsalt noale hagu anda ja hapnemiseks sobib ka tavaline köögipott (raskuseks tavaline taldrik ja 3 l vett täis purk).

Ma riivisin kapsast kolmes jaos, siis tuli ta köömnete ja soolaga läbi muljuda, nii et kapsas hakkaks vett välja ajama, talvise kapsaga juhtub see suhteliselt kiiresti.

Kolm potitäit läbi muljutud, panime siis kapsa tünni, raskus ja kaas peale ning jätsime ta 5-ks päevaks toatemperatuurile seisma. Vahepeal ta jõuab kõik vee välja ajada ja siis uuesti sisse tõmmata, me selle järgi umbes vaatame valmimist ja muidugi maitseme ka. Aeg millal kapsas on valmis, sõltub kogusest, toatemperatuurist, lisanditest, et ikka tuleb ise oma kapsast jälgida.
Esimene muljumise sats
Soola ja köömnetega läbi muljutud

5 päeva hiljem oli meile hapusus ja maitse meeldiv, nii et protsessi lõpetamiseks panime kapsad purkidesse ja jahedasse, et nad enam edasi veel hapumaks ei kääriks.

Kapsas potti ja algab ootamine (tuleb ka veel raskus peale)
Hapukapsa tegemine on lihtne ja odav, kuid teda ei saa ruttu, aga kui ta valmis on, siis on väga mõnus teda niisama süüa ja temast kõike muid toite valmistada.
Hiljem võib juurde lisada suhkrut ja saab väga lihtsalt magus-hapu kapsad. Üleüldse võib kapsale lisada ükskõik mis meelepäraseid komponente, lugesin et mõned riivivad sisse õuna, mõni paneb õunad tervelt, mõni purustab sisse astelpajusid, kõige tavalisem on lisada riivitud porgandit, seda lisasin ma hapukapsale lihtsalt kaunistuseks, järgmine kord riivin sisse :).
Mina söön igal juhul enne enda tehtud hapukapsast, kui neid imepäraseid värvilisi jogurteid ja lisandeid, mis peaksid seedimist soodustama, hapukapsa käärimisel tekkiv piimhape on oluliselt kasulikum ja ehedam kehal vastu võtta. Mulle meeldib :).

Rubriigid

2 kommentaari

  1. Tere Irma! Ega sina oma kapsaid ei kuumuta läbi? Vaid kohe peale tünnist võtmist otse purki ja kaas peale ja keldrisse? 🙂

    • Tere 🙂. Meie panime kohe purki ja siis jahedasse. Kuna tegime oma pere jaoks paraja portsu, siis ei juhtunud temaga midagi. Saime teha salatit (mis just sellest värskest parim). Kui neil see õige protsess sees siis nad saavad minna vaid liiiga hapuks, aga siis tegime mulgikapsaid, kuhu sobis imehästi. Meil pole nad igatahes hukka läinud 🙂

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*