Karaski pätsikesed

Karask on meie eestlaste üks rahvustoite, ma ei ole temast kunagi eriti midagi arvanud, kuni ma sain head kohupiima-odrajahu karaskit, mis lausa sulas suus, mitte ei hakanud kurku kinni ja olnud kuiv. Kuna seda saab vormis küpsetada, peaks tainas olema võimalikult pehme (vähese jahuga), siis tuleb küpsetis pehme. Tegin karaski pätsikesi, kuna mul polnud õige suurusega vormi, mingi mega-peenikest karaskit ma ka teha ei tahtnud, seega tegin sellised numpsikud. Küpsetamisaeg vähenes umbes 10 minuti võrra, seega algusest lõpuni said karaski pätsikesed valmis 20 minutiga :).

Ahjusoe küpsetis nõuab lausa võid endale peale, nüüd oli mul põhjus võtta välja augustis kokku keeratud ürdivõid, karaskile määrisin peale vahemere oma. Ürdivõid leiab siit.

Vaja on:
1 pakk ricotta kohupiima (200g)
200 g piima
1 muna
soola (u 1 tl ilma kuhjata)
1 spl mett
2 spl sulavõid
120 g odrajahu
60 g täistera-nisujahu
1 tl soodat

Jahud ja sooda-/-kohupiim, muna, sulavõi, piim, mesi, sool

Kõigepealt siis ahi 200 kraadi juurde soojenema. Järgmisena tuleks kastrulis ära sulatada või. Kui need tehtud, saab pihta hakata. Kõigepealt klopi lahti muna, siis lisa sinna kohupiim, sega segi, siis lisa piim, sega segi, järgmisena mesi (võib ka suhkruga asendada), sega segi, viimasena lisa juurde sulavõi ja ongi see segu valmis.
Võta teine kauss, kaalu sinna odrajahu ja nisujahu, lisa ka sooda, sega omavahel segi ja jäta ootele.
Nüüd tuleks ette valmistada vorm, mina võitasin oma muffinivormi ära, aga igaüks valib mis vormi ta tahab, lihtsalt mainin et kogus on suhteliselt väike ja suures vormis võib ta väga peenike tulla ja siis ta ei pruugi tulla nii mahlane ja pehme.
Igatahes, kui vorm on ettevalmistatud, tuleks muna-kohupiimasegule juurde lisada jahusegu, nii kaua tuleks segada kui on kõik ained ühtlustunud. Siis pole muud kunsti kui kallata tainas vormi ja ahju ta läkski. Kuna mina kasutasin muffinivormi siis küpsetamisaeg oli mul umbes 10 minutit, kui on vormis küpsetatav karask võib küpsemisaeg pikeneda. Pealt peaks ta mõnusalt pruunikas olema. Ahjust välja võttes lasin karaskil vormis pisut aega veel olla, siis tõstsin karaskid restile ja asusin kohe ürdivõiga teda nosima :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*