Piparkoogitaigen

Talvisel ajal väga populaarne vürtsikas küpsis, mida on hea nosida tee kõrvale või ära kinkida. Mina otsustasin ka see aasta välja töötada oma taigna. Toetusin umbes neljale retseptile ja lisaks küsisin nõu oma onult kes on meie perekonna piparkoogimeister, kuidas tema paarkümmend aastat tagasi ise piparkoogitaigent tegi (kui polnud saada kõiki komponente mis on täna saada). Siia eelnes ka mitu taignategu millega ma ei olnud rahul, just maitse poole pealt, aga need said minu jaoks lahendatud ja siin ta ongi.

Panen siia koguse, millest tuleb välja umbes 1 kilo ja sada grammi peale. (Pildid on 7 kilo valmimisest).

Vaja on:
75 g suhkrut
125 ml apelsinimahla (u 1 apelsinimahl) kui jääb puudu võib lisada vett
1 apelsinikoor
250 g suhkrut
500 g jahu
4 tl piparkoogimaitseainet
1 tl jahvatatud kaneeli
1,5 tl jahvatatud ingveri
1-2 kardemoni kupart
riivitud muskaatpähklit
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
75 g hapukoort
125 g soolast võid (kui kasutad magedat, tuleb soola ise lisada)
75 g muna (umbes poolteist muna)

Kõigepealt tuleks tegutseda apelsinidega, kõigepealt riivi koor ja pressi välja mahl. Järgmisena tuleks poti või kastruli põhja välja kaaluda 75 g suhkrut ning see pliidile panna. Kõrvale potti pane apelsinimahl- ja koor soojenema. Nüüd on igaühe oma valik kui kaugele ta suhkru laseb (ehk kui pruuniks ta kõrvetab) mina lasen pigem vähem, kuna see kõrbend suhkru maik võib lõppkokkuvõttes taigna ära rikkuda, mulle meeldib seda mõrkjust lisada pigem vürtsidega.
Igatahes kui suhkur on nii pruunistunud nagu soovid, lisa kuum apelsinimahl sulanud suhkrusse, aga ole ettevaatlik sest võib pritsida, kohe samal ajal kui kallad võta ka vispel ja sega, aga ära end ära kõrveta. Siis kui see on tehtud, lisa sinna segusse veel 250 g suhkrut ja kuumuta, kuni suhkur on sulanud ja siirup paksenenud.
Tõsta pliidilt. Legende käib ka selle ümber millal lisada maitseained, mõni lisab kohe kuuma siirupisse mõni segab hiljem jahuga sisse, öeldi et kui kuuma siirupisse kohe lisad, küpseb ta ära ja hiljem on maitset vähe. Ma leian siit endale kesktee ja kohe kuuma siirupisse lisan värskelt uhmerdatud kardemoni, muud maitseained lisan jahusse.

Pisut jahtunud siirupile lisada või
Lisatud kardemon

Nüüd peaks segu pisut jahtuma. Selle aja jooksul jõuad välja kaaluda või ja siis lisada ta siirupile. Ja siis peaks segu veel jahtuma pisut, umbes 70 kraadini. Kui see kraad on saavutatud, või tunned käega et ei ole enam nii kuum, tuleks lisada hapukoor ja lahtiklopitud muna ning segada ühtlaseks massiks. Ja siis jäta ta sinnapaika.

Lisatud hapukoor ja muna

Nüüd tuleks võtta teine kauss ja kaaluda sinna jahu, sooda, küpsetuspulber ja kõik need mõnusad maitseained. Segada nad omavahel läbi. Siis jahu sõeluda siirupisegusse ja segada kiiresti ühtlaseks massiks. Kui teed masinaga siis peaasi on kohe lõpetada, kui näed et taigen on segunenud, muidu võid üle segada ja taigen hakkab venima.

Jahu ja maitseaine segu

Siis lasin mina taignal jahtuda ja järgmine päev pakkisin nad kilesse. Üleüldse peab piparkoogitaigen seisma enne küpsetamist mitu päeva, siis jõuab ta maitsestuda ja on mõnusam.

Valmis taigen
Taignakesed on valmis minema Audru Jõulaadale müüki 🙂

(Mina küll oma piparkooke seekord ei glasuurinud, aga selleks on vaja:
1 munavalge
150 g tuhksuhkrut
sidrunihapet või sidrunimahla
Kõik omavahel mikseriga või masinas kokku vahustada.)

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*