Suvine kausikook maasikatega

Värsked maasikad, vahukoor, sidrunivõie, küpsisepuru ning maasikatarretis = maailma parim suvine kausikook. Mul rohkem polegi midagi lisada :).

Vaja on:
Maasikatarretis
200 g (u 2 peotäit) maasikaid
4 dl punast vähese suhkruga kodumahla (nt vaarikas, sõstar)
1 dl vett
2 spl suhkrut
7 lehte želatiini

Lisan mahla-suhkrusegule paisutatud
ja kuivaks pigistatud želatiinilehed
Tarretis valmis minema külmkapi
tahenema

Maasikatarretis tuleks esimesena valmis teha, sest tal on vaja aega et ära tarduda. Kõigepealt korja ja haki maasikad, aseta nad kuskile vormi (kasutasin tavalist väiksemat keraamilist ahjuvormi), siis pane želatiinilehed külma vette likku. Siis kuumuta kastrulis mahl, koos vee ja suhkruga, kui suhkur on lahustunud võta kastrul tulelt, pigista želatiinilehed kuivaks ja sega mahlale juurde. Kui lehed on ka lahustunud, kalla vedelik maasikatele peale ja pane külmikusse tahenema (vähemalt 3-4 tundi).

Nüüd teeme valmis sidrunivõide:

Vaja on:
Sidrunivõie ehk lemon curd
3 muna
100 g tuhksuhkrut
1 suurema sidrunimahl (u 100 ml)
selle sidrunikoor
75 g soolast külmkapikülma võid

Minu arust parim sidrunivõide retsept.
Selle retsepti järgi tuleb täpselt selline mõnusalt happeline, maitsemeeli äratav ja hea tugeva tsitruse maitsega võie. Kes on maiam, lisagu aga suhkrut juurde 🙂

Munad ja tuhksuhkur
Lisatud sidrunikoor ja mahl

Kaalu kastrulisse munad ja lisa tuhksuhkur, vispelda segamini. Riivi sidrunilt ainult kollane osa (valge osa on kibe) ja pressi mahl. Lisa mahl ja sidrunikoor muna ja tuhksuhkru segu juurde ning alusta kuumutamist. Pidevalt tuleb segu segada, nii et rändama ei saa kuskile minna, paksenemine toimub umbes 5 minuti pärast. Kui segu on tihke siis võta tulelt ja lisa juurde külmkapikülmavõi kuubikud. Segu muutub veelgi tihkemaks ja läikivamaks.

Ära kuumutatud ja tihenenud segule
lisan külma või kuubikud

Sidrunivõie ongi valmis.

Kui ma olen veendunud et maasikatarretis on ilusti tahenenud ja sidrunivõie pisut jahtunud, asun kõiki muid komponente ettevalmistama.
Lõigun värsked maasikad.
Purustan küpsiseid pisut väiksemaks (jätan ka mõned suuremad tükid).
Vahustan 4 dl vahukoort, koos 4 tl suhkruga kohevaks vahuks.

Kõik mis vaja, et kausikook kokku panna

Lõikan tarretise suurpärasteks tükkideks. 

Kui kõik see on tehtud, alustan kausikoogi kokkupanekut.
Kõige põhja panen küpsisepuru, siis sidrunivõide, siis maasikatarretisetükid, siis uuesti küpsis, uuesti sidrunivõie, vahukoor ja viimasena peale lõigutud maasikad ja mõni melissileht peenralt.
Selles kausikoogis on olemas kõik mida hing ihaldab, magusat, haput, värsket, küpsise tekstuur, tarretise tekstuur, ainult rõõm on seda süüa :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*