Vaarikamoos

Suvel on värsket kraami nii palju, et saad isu täis süüa ja kõik mis enam endale sisse ei mahu – purki panna. Kodune vaarikamoos südatalvel panna röstsaia või pannkoogi peale on täielik suvi purgis mis teeb südamesoojaks. Tegemine on lihtne, kõige ajamahukam, nagu ikka, on viljade korjamine. Suhkrukogustega mulle liialdada ei meeldi, tuleb parajalt hapukas-magus tugeva vaarikamaitsega moos.

Vaja on:
1 kg vaarikaid
300-350 g suhkrut (olenevalt enda eelistusest ja vaarikatesordist)

Vaarikas ja suhkur

Kõigepealt korjata vaarikad, panna nad potti, lisada peale vajalik suhkrukogus ja lasta seista toatemperatuuril. Kui vaarikad on oma mahla välja lasknud, saab moosi valmis keeta. Keetmisaeg ei ole eriti pikk, kui moos on selliseks tumedaks ja tihkeks muutunud, on ta valmis, umbes 15-20 minutit, olenevalt muidugi kogusest.

Vaarikas ja suhkur seisnud, võib
alustada moosikeetmist

Siis purgid ja kaaned ahju 100 kraadi juurde kuumenema ja siis kohe kuum moos, kuuma purki, selleks kasutada pajakindaid või köögirätikut.
Peale purki panekut, paar päeva hiljem tuleks jälgida kas kõik kaaned sulgusid korralikult, kas kaaned on sissepoole tõmbunud või ajanud end kummi, muidu võid talvel avastada sahvrist hallitanud moosi. Sest kohe avastatud halvasti sulgunud purgi saad ära süüa ja raisku ei lähe midagi :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*