Marineeritud kurk – purki

Kui toorest kurgist on isu täis söödud, on nad tarvis purki panna. Kõige ideaalsemad marineeritud kurgid on ikka enda tehtud – poest ostetud on tihtipeale liiga äädikased, liiga magusad või tekstuur liiga pehme. Selle retsepti järgi saab täpselt parajad ja hea krõmpsuga kurgid (leidsime sahvrinurgast ligi 2 a vana marineeritud kurgi purgi ja nad olid ikka krõmpsud ja ideaalsed!). Natuke sahmerdamist on, aga see kõik on seda väärt. Marineeritud kurki sööme niisama prae kõrvale, hakime salatisse – rosolje, kartulisalat, kodujuustusalat, ning läheb teda ka koduse burksi vahele :).

Vaja on:
u 1,5 kg kurki (u 6 0,7l purki)
u 6 peotäit tilli (nii varsi kui õisi)
3 suuremat küüslauguküünt
u 3 tl sinepiseemneid (u 0,5 tl purgi kohta)
Marinaad:
1,5 l vett
3 spl soola
3 spl suhkrut
3 spl äädikat 30%
Kõigepealt tuleks valmis keeta marinaad, et ta oleks kasutusajaks jahtunud. Võib teha mitmekordse koguse, kui tead et teed kurke mitmes jaos, meil nii tuleb kuidas kasvuhoones taimed otsustavad. Kes ostab korraga suure koguse näeb ka korraga rohkem vaeva.
Marinaadi suhtes on oluline millist supilusikat kasutada, meie kasutame nö dessertlusikat, mis on väiksem kui supilusikas ja suurem kui teelusikas. Aga eks see katsetuse küsimus milline lusikas teie majapidamises asjad jonksu ajab.
Kurk, till, küüslauk, sinepiseemned
Marinaadi jaoks pane potti vesi, kui vesi keeb, lisa suhkur ja sool, lase pisut aega podiseda ja siis võta tulelt ja sega viimasena sisse äädikas. Ja ongi valmis. Las ta nüüd jahtub.
Järgmisena tuleks pesta kurgid ja me isegi jätame nad külma vette likku natukeseks ajaks, siis tuleb kõik mustus maha. Siis otsida purgid ja panna kurgid purki, me valisime sellise suurusega purgid seetõttu, et paras ports perele üheks korraks ja täpselt kurk on sama pikk kui purk.
Kurgid purki ja siis peotäis tillivarsi ja õisi, paar tükikest küüslauku igasse purki, sinepiseemneid ja jahtunud marinaad peale.
Jahtunud marinaadi
peale kallamine
Rest potipõhjas on vajalik
Purgid potis, lisatud vesi
Nüüd on tarvis neid kuumutada. Selleks on meil potipõhjas selline rest, kuhu peale me asetame purgid, ei tohiks purke kohe vastu potipõhja asetada siis ei jagune kuumus ühtlaselt ja ei toimi see variant.
Kui purgid on valmis kuumutamiseks, siis rest potipõhja, kaaned õrnalt peale, purgid sisse, vesi peale ja pliidil vunk põhja. Vesi lähebki kuumaks ja kuumutab purgid läbi. Aega täpselt öelda ei oska, kurgid muudavad värvi ja marinaad hakkab pisut mullitama, umbes sinna 15-20 minuti kanti.
Siis kaaned kõvasti peale ja purgid tagurpidi jahtuma kuskile, see näitab kohe kas mõni kaas on halvasti peal või defektiga.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*