Kartulisalat

Isetehtud kartulisalat kroonib tihti meie pidupäeva laudu. Iga pere teeb teda omamoodi ja enda harjumuste järgi. Meie näiteks ei lisa porgandit, hernest ega sibulat, kuna lihtsalt ei näe nende järele vajadust. Salati tegemise juures on kõige tüütum ja ajanõudvam ainete tükeldamine, kuid õnneks on olemas sellised lõikurid, kuhu paned vahele viilu ja saad ideaalsed kuubikud.
Salati tegin 5 L potti, koguseliselt tuli 4 L salatit ja jätkus u 8 täiskasvanud inimesele.

Vaja on:
u 10 keskmist kartulit
1 pikk Luunja kurk
u 400 g taist sinki
4-5 hapukurki 
7 kõvaks keedetud muna
500 g 10% hapukoort
300 g majoneesi
sool;pipar
pisut hapukurgi vedelikku
kaunistamiseks murulauku

Ideaalne oleks eelmine päev ära keeta koorega kartulid, siis nad jõuavad õigeks ajaks maha jahtuda ja hoiavad salatis paremini oma kuju.
Kui ma salatiga pihta hakkan, siis kõigepealt panen keema munad, siia sobivad hästi 10 minuti munad. Selle aja jooksul koorin ära kartulid ja lõikan neist viilud. Siis oma lõikuriga teen neist ilusad kuubikud. Kartulitele lisan kohe ka pisut soola, siis on hiljem kergem maitseid paika saada.
Vahepeal on munad kindlasti ära keenud, võtan tulelt ja panen nad külma vee sisse.
Siis jätkan salatiga, järgmisena lisan kurgi, siis hapukurgi. Käsitsi lõigun juurde ka singi, teda lõikuriga teha ei saa, kuna singikiud jäävad sinna vahele kinni ja ei tule ilusad kuubikud, vaid singipuder.
Siis koorin munad ja kasutan nüüd peenemat lõikuri osa ja ajan nad niuhti läbi.
Viimasena lisan hapukoore ja majoneesi, sortsu hapukurgi vedeliku, soola, pipart ning alustan vaikselt läbi segamist, et kartul pudruks ei läheks.
Kui isegi alguses tundub salat mage, siis ma soovitan pisut aega seista lasta, kuna majonees ja sink on soolased, siis mingi aja peale tõmbab salat läbi ja võib soola olla parajalt, kiirustades on oht ülesoolata.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*