Mooni-martsipani saiakesed

Kappi koristades leidsin purgi eelmine aasta korjatud mooniseemnetega, no muidugi tuleb ruttu midagi teha ja nad ära süüa, sest varsti tuleb uus saak peale. Ostsin juurde martsipani ja tegin mõnusalt võise ja munaga rikastatud pärmitaigna. Kes martsipani fänn pole, võib asendada ta valge šokolaadiga, mis sobib ka väga hästi mooniseemnetega. Mina tegin nad ühes vormis, külg-külje kõrval, kuid võib teha ka individuaalsed saiakesed. Mina teen nad ühes vormis seetõttu, et lõpptulemus on alati kohevam, õhulisem ja pehmem. Selle retsepti järgi tulebki üleüldse pehmemat sorti pärmitainas.
*Soolast võid kasutan kõikides küpsetistes, (magedat võid mul külmikus polegi), soolasus aitab magusal maitsel välja tulla ja annab oluliselt saiakeste maitsele juurde. Mage tainas on küpsetaja kõige suurem kuritegu :D.

Vaja on:
250 ml piima
30 g presspärmi
100 g suhkrut
1 muna
75 g soolast võid (kui kasutad magedat võid, tuleks kuivainetesse lisada 0,5 tl soola)
u 450 g jahu
1 pisem muna määrimiseks

Täidiseks:
40-50 g toasooja pehmet soolast võid
mooniseemneid – nii et mustab
u 125 g martsipani

Kõigepealt võtan välja täidiseks vaja minema või (40-50 g) ning sätin ta taldrikule kuskile tööpinna nurka.

Pärm, käesoe piim, 1 tl suhkrut, u 225
g jahu

Siis ma soojendan kastrulis piima käesoojaks, segan sinna juurde pärmi, 1 tl suhkru ning lasen neil pisut aega seguneda. Siis kaalun juurde jahu, u 225 g ja klopin oma puulusikaga segu siledaks. See on siis eelkergitus. Mina panen oma eelkergituse ahju kerkima, sest mul on taigna kergitamise režiim, mis 35 kraadi juures hoiab temperatuuri ja lisab ka veeauru. Kuid mul Ema teeb täitsa tavalises ahjus ka seda sama kraadi juures. Ahjus pole tuuletõmmet, mida pärmitainas ei salli.

Niikaua kui tainas kerkib valmistan ette järgmised asjad. Sulatan kastrulis 75 g võid, mis ideaalis võiks olla jahtunud selleks ajaks kui teda vaja on. Ja vahustan mikseriga ühe muna suhkruga.

Eelkergitusele lisatud: suhkruga vahus
tatud muna, sulavõi, ülejäänud u 225 g
jahu
Lõplikult kerkinud, valmis rullimiseks

Kui eelkergitus on kahekordseks kerkinud, saab talle juurde lisada muna-suhkrusegu, ülejäänud jahu u 225 g ja läbi sõtkuda. Kui tainas on liiga kleepuv, võib natuke jahu juurde lisada, kuid üldiselt mida vähem jahu seda pehmem tainas ja seda pehmemad küpsetised. Viimasena lisan ma juurde sulavõi, mille sõtkun enam-vähem tainasse. Või viimasena lisamine aitab taina ilusaks siledaks teha ja enda käed tainast puhtaks. Siis läheb tainas teise kergitusse, et ta kerkiks kahekordseks.

Kui tainas on kahekordne tuleb tööpind puhtaks teha ja seda tainapallikest pisut veel sõtkuda. Siis rullida enam-vähem nelinurkseks. Nüüd läheb vaja seda toasooja võid 40-50 g, mille ma esimesena hõõrun tainale peale, siis hakkavad mooniseemned paremini kinni, muidu panevad kõik jooksu.

Laiali rullitud tainas, esimene kiht
sulavõi, siis mooniseemned ja martsipan

Martsipani ma loomulikult enne külmkappi ei pannud, et ma teda riivida saaksin, sest ma lihtsalt unustasin. Seega pudistasin lihtsalt toasooja martsipani kätevahel tükikesteks. Külmkapikülma martsipani on ainult võimalik riivida.

Rullikesed kerkivad, enne ahju minekut
pole veel munaga määritud

Siis rullin oma taina kokku, lõikan otsest paraja suurusega tainarullid ja asetan nad kõige tavalisemasse koogivormi. Panen ka ahju siis kuumenema kui rullid vormis on, siis nad jõuavad selle aja kerkida mõnusalt. Ahi läheb mul 200 kraadi juurde ja saiakesed on seal ahjus umbes 15-20 minutit, olenevalt ahjust. Vahetult enne ahju panekut klopin ma lahti muna ja määrin oma rullid üle. Pärmitaina tooted on enamasti siis valmis kui põhi on ilus kuldpruun.
Kui saiakesed valmis, lasen ma neil veel seal vormis pisut seista, kuid ega see kaua kesta, sest värske saiakeste lõhn on absoluutselt vastupandamatu. 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*