Kääritatud sai

Vot selle saia tegemisega saab hakkama igaüks, ka see kes ei ole kunagi ise mingit leiva-saiatoodet küpsetanud, sobib ka neile kes ei viitsi sahkerdada juuretiste ja nende elus hoidmisega. Saab katsetada erinevate jahudega vastavalt tujudele ja eelistustele. Tavaliselt kasutan ma nisu- ja speltajahu pooleks, kuid olen ka täistera nisujahu kasutanud, vastavalt jahule muutub ka saia tekstuur, mida ehedam jahu (rafineerimata), seda kõvema tekstuuriga sai tuleb. Kes tahab ainult nisujahust teha, andku aga minna. Katsetada tasub julgelt. Tavaliselt panen ma hommikul saia käärima, õhtul lisan jahud, sõtkun ja jätan kerkima (kahekordseks) ja umbes 18-19 paiku on mul ahjusoe sai olemas. Kuna ma ei küpseta teda vormis, on taigen ja sai pisut kõvemad, võrreldes vormisaiadega.
Koguseliselt tuleb 1 päts – mis on piisav 4-6 inimesele (vastavalt isule).


Vaja on:

1 pakk kuivpärmi (11g)
2 tl suhkrut (rafineeritud, rafineerimata, tumedat, heledat – kuidas ise eelistad)
3,5 dl käesooja vett
500 g jahu (nisujahu, speltajahu, täistera nisujahu – või veel miskit põnevat, vastavalt eelistusele)
2 triiki tl jämedat soola

Minu lemmik jahude kombo on 250 g nisujahu ja 250 g täis-teranisujahu, siis tuleb täpselt selline sai mis meie perele meeldib :).

Minule meeldib kääritada oma saia kastrulis, siis ei pea ma selle toidukilega jamama, kaas peale ja asi vask.

Pärm, suhkur, vesi, 250 g jahu
Kaas peale ja sooja kohta seisma

Kõigepealt siis pärm, suhkur ja vesi kastrulisse, segad segi ja jätad natukeseks ajaks ootele. Samal ajal kaalun ma välja pool jahukogusest (250 g = 125 g nisujahu ja 125 g täistera nisujahu). Siis segan ma jahud pärmi, suhkru, vee segusse ja segan/klopin puulusikaga niikaua kuni segu on sile ja tükke eriti pole. Siis panen kaane peale ja kuskile sooja kohta seisma (u 9-10 h) (kuna mul on puuküttega pliit, siis on mul seal üks hea nurgake mis on alati soe).
Kohe kaalun ma välja ka ülejäänud jahu osad ja soola, et siis hiljem on lihtsam. Samuti 250 g = 125 g nisujahu ja 125 g täistera nisujahu, ning lisan ka 2 tl ilma kuhjata jämedat soola. Jätan selle jahukausi kuskile servale oma aega ootama.

Lisatud ülejäänud jahu, sool. Sõtkutud
8-10 minutit ja vajab aega kerkimiseks

Käärimissegu saavutab lõpuks mõnusa, õrnalt hapuka õllese lõhna, mis on minu arust jumala hea lõhn. Kui on saabunud õhtu, lisan ma ülejäänud jahu ka käärimissegusse juurde, segan puulusikaga ära, kallan tööpinnale ja hakkan sõtkuma. Panen tööpinnale ka pisut jahu (kuid jahuga ei tasu liialdada, nii palju kui vaja – nii vähe kui võimalik). Sõtkuma peaks umbes 8-10 minutit kindlasti, siis muutub tainas elastseks ja mitte kleepuvaks. Mõni teeb seda ka masinaga, kuid mulle meeldib esiteks panna oma käesoojus sinna tainasse ja teiseks kulutada pisut kaloreid enne sööma asumist.

Kerkinud sai, panen ahju kuumenema ja küpsema ta lähebki

Kui sõtkumine on tehtud, panen ma ta küpsetuspaberiga kaetud pannile, katan rätikuga, asetan sooja kohta ja jätan ta kerkima.
Kui tainas on kerkinud oluliselt suuremaks, siis panen ka ahju kuumenema 210 kraadi juurde, kuna mul on auruahi siis kasutan aururežiimi. Kellel on tavaline ahi, siis soovitan ahju panna veenõu või visata jääkuubikuid ahju kui saia sisse tõstad. Veeaur on üldse kõigi saialiste-leivaliste suur sõber.
Ahjus ma küpsetan teda 35-40 minutit. Ahjust välja võttes katan ta rätikuga, lasen tal pisut aega tõmmata ja asumegi nosima. Sooja saia on eriti hea ampsata soolase võiga.

Kes viitsib rohkem ja kauem mässata, siis soovitan teha ciabattathttp://maaneiu.blogspot.com.ee/2016/06/ciabatta-paikesekuivatatud-tomatite-ja.html

Ja kes eelistab veel kiiremini kodusaia saada, võib teha võisaia, mis on eriti kiire ja lihtne tegemine: http://maaneiu.blogspot.com.ee/2016/07/voisai-basiilikupesto.html

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*