Vahtramahl

Esimene kevadehõng saabub siis kui puu oma mahlad jooksma laseb, õhutemperatuur võib olla veel külm, aga siiski on soojenemise lootust. Vahtramahla võib saada juba märtsi lõpust, kui on veel miinuskraadid kimbutamas, kasemahl seevastu tahab soojemat ilma, umbes sinna +5 kanti.

Ütlen kohe ära, et kasemahl mulle ei maitse, pole kunagi maitsenud ja teda ma ei joo.
Kuna kevad on tärkamisaeg, siis on hea tarbida toniseerivaid jooke, mida jõid juba ammu-ammu meie kauged esivanemad, kuna puumahlades on palju kasulikke mineraale ja vitamiine. Puumahlade joomine soodustab liigsete soolade ja toksiinide väljumist ning ergutab ja aitab tasakaalustada seedesüsteemi. Veel peetakse puumahlu ka looduslikuks antidepressandiks.Kuid vahtramahlal olen suur sõber. Puumahl on magusa maitsega, vahtramahl rohkem, kasemahl vähem ja neid on hellitatult nimetatud ka “elueliksiirideks”.
Vahtramahla kontsentreerumisel saab teha vahtrasiirupit, mis on väga populaarne just nende seas, kes väldivad rafineeritud suhkrute söömist. 1 liitri vahtrasiirupi saamiseks kulub 10 liitrit vahtramahla. Kuid on ka igasuguseid pettekaupu, mis päris vahtramahlast tehtud siirupi on asendanud tavalise tumendatud suhkrusiirupiga. Eks igaüks peab ise neid asju jälgima ja uurima.
Puumahlu saab kätte mitmel viisil, kas puurida umbes väikse sõrme jämedune auk puutüvesse ja siis sinna sisse panna voolik mis suunab mahla kogumisnõusse, siis ei saja ka vihmavesi sisse. Seda varianti viljeleme ka meie. Soovitan kasutada veepudeleid või kanistreid, kuna lihtsalt ämbrisse satuvad putukad ja puupurud lihtsamini sisse, kuid on võimalus ka katta marliga.
Või siis murrad oksakesele sälgu sisse ja paned pudeli oksa otsa, kuid see võib rohkem kahju teha kui halvasti sätitud pudel murrab oksa vms. Igatahes tuleb natukene nipitada :).
Ja kõik mahl mis voolab läbi vooliku maha, või on kogumisnõu saanud täis ja ajab üle, siis see armas puuke imeb endale kõik uuesti sisse ja raisku ei lähe midagi. Muidugi meeldib see magus mahl ka kõikidele putukatele, kes peale pikka talve tahavad midagi toniseerivat, nagu inimesedki. 🙂
Kõigil kel ei ole võimalus ise puumahla koguda, siis olen ma iga aasta näinud kuulutusi, kus müüakse-tuuakse-viiakse, et tasub ise olla aktiivne ja alati leidub võimalus.

Ja kellel pritsib puumahla liialt peale, saab seda väga edukalt sügavkülmutada. Me oleme seda ikka teinud ja võtnud välja südasuvel juulikuus pudeli külma vahtramahla, vot see on midagi ülihead.

Igatahes olen mina selleks aastaks juba mitmeid liitreid ära joonud ja enesetunne on väga hea! 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*