Böfstrooganov

Ehk veiselihast ja hapukoorest tehtud kaste. Koostisosad varieeruvad, mõni lisab veel tomatipastat, sinepit, hapukurki jne, aga mina mitte, tegin väga klassikalise kastme, kus on staariks kaua podisenud veiselihatükid tummises hapukoore kastmes. Tegin teda ahjus, sest liikuv veiselihatükk naljalt ikka pehmeks ei lähe, ahjus oli ta mul 2 tundi ja siis oli ideaalne. Pliidil panniga saab ka teda loomulikult teha, aga tüütu on teda seal valvata niikaua ja on ka põhja kõrbemise oht, paras on ta panna kaanega ahjupotti ja vahepeal teda lihtsalt piiluda :).

Sellest kogusest piisas 4-jale inimesele kaheks söögikorraks.

Vaja on:
u 700 g veiseliha (kasutasin abatükki)(ei ole mõtet osta kallist veiselihatükki, vaid ikka odav)
2 sibulat
2 spl võid
1 spl (kuhjaga) jahu
sool;pipar
1,5 tassitäit vett (et kataks liha ja sibula ära)
500 g hapukoort 10%
näpuotsatäis suhkrut

Kõigepealt lõigata veiseliha ribadeks. Oluline on jälgida lihakiudu ja sellele vastu lõigata (ehk siis alati ristikiudu), siis pehmeneb liha kiiremini ja säilitab paremini oma kuju kuumtöötlemisel. Näiteks oli mul selline abatükk kus kummastki otsast tuli jälgida mis kiudu liha kasvab ja sellele vastu lõigata.

Lisatud sibul ja jahu

Nüüd kes teeb seda ahjus ja potis, siis tuleks ahi panna 170 kraadi juurde kuumenema.

Või ja veiseribad

Koorin ja lõigun sibula poolratasteks. Sibul on imeline köögivili, annab head maitset, kuid sulab nii pika ajaga lihtsalt kastme sisse ära.

Siis panen ma oma ahjupoti pliidile ja lisan või, ning praen liha seal sees, või parem oleks öelda kuumutan ta läbi, sest ma ei viitsinud mitmes jaos teda praadida, nii et panin kohe terve koguse potti ja lasin tal seal värvi muuta. Lisasin ka heldelt soola ja pipart. Siis lisasin sibula ja segasin läbi. Panin ka ühe kuhjaga supilusikatäie jahu, ning segasin kõik segi. Selle pika ajaga küpseb jahu ka seal ahjus koos selle kastmega nii maitsvalt kokku, et teda tuleb panna kohe, mitte lisada hiljem, selline on minu kogemus. Siis lisan niipalju vett, et kõik oleks kaetud ja ahju.

Vesi peale ja ahju minek
1 h ahjus olnud, lisada veel hapukoor
ja uuesti 1 h ahju

Ahjus lasin ma tal torkimata olla umbes 1h. Siis võtsin välja ja lisasin hapukoore, pisut veel soola ja panin uuesti podisema. Siis kui liha oli pehme, ehk ahjus olduna 2 h võtsin ma ta välja, lisasin näpuotsatäie suhkrut ja olingi valmis sööma asuma. Kõrvale sobib igasvormis kartul, mul oli juhuslikult alles eelmisest päevast kartuliputru, siis osutusidki nemad mu taldrikule kokku. Hea lisand mis siia veel sobib on peet (igal kujul – kas salatina, lihtsalt keedetuna, röstituna või marineerituna). Igatahes mõnusalt tehtud kodune söök :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*