Mahlane kõrvitsakeeks

Kuna on saadaval sügisannid, siis ei tee ma veel tavalist keeksi, mida saab talvel niikuinii teha, vaid teen mahlase kõrvitsakeeksi, kuhu panen vähem suhkrut ja võid kui tavalisse keeksi, kuna kõrvits annab mahlakust ja magusust juba ise. Kasutasin ka mõnusaid vürtse, mis andsid keeksile juurde pisut piparkoogise maitse, aga talv tulekul ja peabki vürtse sööma :).
PS! Kui eraldi ei viitsi maitseaineid lisada, sobib ka piparkoogimaitseaine, kus kõik head maitsed koos, olen umbes 2-3 tl pannud.
Ise olen kasutanud ka veel hiina 5-vürtsisegu mis annab keeksile eriti nüansirikka maitse (samuti 2-3 tl) :).

Vaja on:
100 g pruuni suhkrut
2 muna
100 g võid
500 g kõrvitsapüreed
300 g jahu
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1 kardemoni kupar (ise uhmerdades on eriti tugev ja hea lõhn)
0,5 tl ingveripulbrit
1 tl kaneelipulbrit
pisut muskaatpähklit (ise värskelt riivitud on väga hea)
Glasuuriks:
1 spl võid
1 spl kuhjaga fariinsuhkrut (või mis iganes sorti)
3 spl piima
röstitud kõrvitsaseemneid

Vedelad- ja kuivained, vaja vaid kokku segada

Kõigepealt siis kastrul kuuma ja sulata või. Pane ka ahi 175 kraadi juurde soojenema. Siis kausis mikserdada kohevaks vahuks munad, lisada suhkur, siis lisada pisut jahtunud või ja kõrvitsapüree, segada kõik veel korralikult läbi. Teise kaussi tuleks kaaluda kõik kuivained ja läbi segada, ehk siis jahu, sooda, küpsetuspulber, sool ja kõik vürtsid. Siis valmista ette keeksivorm ja määri võiga kokku, mida kitsam ja kõrgem, seda parem. Tegin teda alguses laiemas vormis ja ei tulnud nii numps.

Glasuuri komponendid kastrulis

Kui keeksivorm on võitatud siis kalla kuivained ja vedelad ained kokku, sega nii palju kui on vaja, ehk kui nad omavahel segunenud, on valmis, ära üle sega.
Soovituslikult tuleks panna kõige alumisele siinile, sest muidu ei pruugi ta alt ära küpseda ja võib selle aja peale pealt kõrbema minna (natuke ka minul jäi alt plönni, kuna ta oli eelviimasel siinil).

Valmis keeksike

Ahjus peaks või võiks ta olla 50-60 min, eks igaüks jälgib ja tunneb oma ahju. Kui on kahtlus, saab hambaorgiga keskele sisse surgata, kui on taignane, peaks veel küpsema, kui puhas, siis on valmis.
Vahetult enne valmimist, teen ma kastrulisse (kus ma enne võid sulatasin) glasuuri, selleks panen sinna või, suhkru ja piima, lasen keema ja võtan tulelt. Samal ajal röstin väikse panniga ka kõrvitsaseemned ära. Kui ahjust välja tuleb, lasin tal pisut vormis seista, siis võtsin ta välja ja panin restile jahtuma, kallasin üle glasuuriga ja raputasin peale seemneid.
See keeks on väga mahlane ja pehme, mõnusalt aromaatne ja maitsev :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*