Kõrvitsapüree

Mul on selline tunne, et see hoidistamine ei lõpe mitte kunagi, pidevalt on ikka miskit head õuest korjata ja tahaks kuidagi teda ka pimedal ajal süüa. Ahnus ei lase laisk olla, meil sahver pungil aga eks neid häid hoidiseid mahub ka palju. Kõrvits on mõnus köögivili, saab kasutada nii soolastes kui magusates toitudes, üksi on ta pisut imal, kuid see annabki võimaluse talle igasuguseid põnevaid maitseid juurde anda. Seega otsustasin see aasta teha kõrvitsapüreed, sest saab ära kasutada peaaegu terve kõrvitsa.

Vaja on:
kõrvitsat
pisut soola

Kõigepealt ahi kuuma 180-190 kraadini. Kui on oma kodu-kõrvits, siis lihtsalt ta ära pesta, tükkideks, sisu-seemned välja ja ahjupannile küpsema. Kui on kuskilt kahtlasest kohast (loe: mitte eestimaalt), siis ma ei soovita neid koori süüa, aga eks igaüks ise otsustab seda :). Ja kindlasti kuivatada ära kõrvitsaseemned, mõnus hiljem näkitseda.
Lõikasin tükid suhteliselt suured. Raputasin igale tükile ka pisut soola. Ahjus oli ta mul umbes 45 minutit, kui see aeg täis on, siis keerasin ahjukuumuse nulli ja jätsin nad ahju jahtuma.

Kui nad on pisut jahtunud, tõstsin ma nad kannmikserisse ja lasin püreeks. Peale jätsin koore mis lisab kollasele kõrvitsale lõbusaid oraanžikaid tükikesi. Mul on kõrvitsasordiga vedanud, ei pidanud lisama vett, mõni sort on kuivem, siis tuleks tilgake vett ka lisada, muidu mikser lihtsalt ei hakka tööle.
Siis pole muud kui purgid ja kaaned 100 kraadi juurde sooja, kuum püree sisse, kaaned tugevalt kinni ja valmis ta ongi. Kuna püree on paks, siis ettevaatust keetmisel, ta on nagu kuum laava mis igale poole pritsib, kindlasti kaane all keeta. Ja püree purgis ei säili niikaua kui sügavkülmas, sest ta ikka tahab käärima minna (säilib purgis, külmkapis paar nädalat). Nii et kes plaanib püreed paari kuu pärast alles tarbida, peaks kindlalt panema karbiga sügavkülma.

Kõrvitsapüreed saab kasutada täitsa naturaalse toiduvärvina, saab segada pärmitaignasse/muretaignasse, tulevad kuldkollased küpsetised, ilma igasuguse keemiata. Need kes kõrvitsat ei salli, ei pea kartma, kuna ta maitse on nii neutraalne.
Edukalt saab ka teda panna erinevatesse keeksidesse, näiteks kõrvitsakeeksi kuhu seetõttu kulub vähem suhkrut ja võid.
Kindlasti igasugused riisitoidud, pastad, supid. Ühesõnaga kui ta on olemas, siis kasutust leiab talle kindlasti :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*