Kapsarullid

Ega lapsena ma neid ei söönud, ülikooli ajal ostsin külmutatud kujul poest ja ei suutnud neidki süüa, aga need mis on ise tehtud, on ülihead. Üleüldse on mul see kapsasöömine suurenenud, sest vanasti tundus mulle, et ainult keedeti maitsetut kapsast potis ja nii oligi aga tegelikult mida rohkem maitset lisad ja krõmpsuma ta jätad, seda maitsvam on. Tegin kapsarulle hulgim, kuna kõik mis ära ei sööda, läheb sügavkülma ja on hea mõni kiire õhtusöök välja võluda.

Vaja on:
1 suur kapsasapea
1,2 kilo metssea hakkliha
4 pisikest sibulat ehk 2 suurt
3 küüslauguküünt
peotäis tilli
1 tl sinepiseemneid
sool:pipar
võid
2-3 kulbitäit kapsakeeduvett

Kõigepealt tegin mina valmis hakkliha, poest ma ei osta, kuna ei saa kvaliteedis kindel olla, ise teha on aeganõudvam aga maitse on kordades parem.

Siis tuleb tegeleda kapsaga, lõigata juurika ümber nii sügavale kapsasse kui saad, hea oleks kui saaksid juurika kätte (mida mina ei saanud, kuna see oli liiiiga kõva). Siis panna ta soolaga maitsestatud vette keema, mul läks ikka päris kaua aega, kui esimene leht tahtis lahti tulla, eks see oleneb kapsa suurusest ja vanusest. Teda võib ka keerutada seal potis, et ülemine osa ja alumine osad mõlemad saaks kuuma.

Siis kui kapsas potis, puhastan ja lõigun ma sibula ja küüslaugu, ning praen või sees pehmeks. Lisan nad küpsel kujul hakklihale ja maitsestan julgelt soola ja pipraga, lisan ka peotäie tilli sügavkülmast. Kui pole maitsetes kindel, siis prae pisikene hakklihapallike pannil ära, saad maitsta kas on vaja veel midagi juurde või mitte.
Kui hakkliha on valmis, saab sättida sisse jällegi pisikese kapsarulli-liini. Alus kuhu paned kapsalehe pisut ajaks jahtuma, hakkliha kauss ja ahjupann, kuhu valmis rullid peale sätid. Kui esimene rull on valmis, võib ahju 200 kraadi juurde soojenema panna. Mina lõikasin ära selle paksu varre koha, sest see eriti ära ei küpse ja siis järjest hakkasingi neid täitma, suurtele (ehk siis välimistele) lehtedele panin rohkem hakkliha, sisemistele vähem. Täidis sees, küljed üksteise peale ja rullid kinni, liitumiskoha sättisin vastu panni, et lahti ei tuleks. Nii palju teed kui kapsast ja täidist jätkub. Mina kapsast väga pehmeks keeta ei lasknud, kuna niikuinii veel ahju minek, nii et kohe kui leht potis lahti tuli, ma ta välja võtsin, rullimise tegi pisut keerulisemaks aga kapsamaitse on parem.

Rullitud rullid
Läheb rullimiseks

Vahetult enne ahju panekut, panin ma igaleühele peale tükikese võid ja kallasin ka kapsakeeduvett 2-3 kulbitäit, et nad päris kuivalt ahju ei läheks, hiljem nad muidugi ajad ise ka vee välja. Umbes 30 min olid nad 200 kraadi juures ja siis 5-7 min panin neile grillrežiimi 230 kraadi, et pisut värvi peale saaks.
Kõrvale keetsin kartulit kapsakeeduvees (ei näinud pointi miks peaks ära viskama ja uue vee kuumutama) ja kapsarullide pannimahladest tegin tavalise jahukastme.
100 korda rohkem tegutsemist aga ka 100 korda maitsvamad kapsarullid kui poest sügavkülmutatud kujul. 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*