Tagasihoidlikust sibulast on võimalik teha eriti hõrk ja maitserohke sibulamoos. Kiiresti valmiv ta ei ole, võlu peitubki pikas podisemises. Kasutasin portveini, mis on magus, kes kasutab kuivemat sorti veini, tuleks kindlasti ise oma suhkrukogused timmida. Lisasin ka heldelt tüümiani (minu lemmik ürt) ja pruuni suhkrut, mis pikalt küpsedes muutub karamelliseks ja mõnusaks. Meie pere lemmikuks võileivaks see aasta on põdramaksa pasteedi ja sibulamoosiga ciabatta.
Kaanega karbis või purgis seisab külmkapis nädal või kaks.
Nii, et kes kasvatavad ise sibulaid ja mõni on plekiline või hakkab käest minema, siis on hea viis ära kasutada.
Vaja on:
2 spl võid
0,5 kg puhastatud sibulaid (ükskõik mis värvi)
2 dl portveini
50 g pruuni suhkrut
1 spl värsket tüümiani
4-5 spl valgeveini äädikat
0,5 tl soola
0,5 tl pipart
Kasutasin moosi tegemiseks paks põhjaga potti, sest seal on mugavam teda teha kui pannil.
Kõigepealt koorisin ära ja lõikusin sibulad poolkuudeks.
Kõik komponendid potis, vaja vaid podiseda |
Siis kuumutasin või potipõhjas ja lisasin sibulad, küpsetasin neid keskmisel kuumusel umbes 8-10 minutit, vahepeal muidugi segades. Kuumus hakkas sibulaid juba närtsitama ja klaasjaks muutma. Siis lisasin juurde veini, suhkru, tüümiani, äädika, soola ja pipra ning jätsin madalal temperatuuril podisema (ilma kaaneta), aeg ajalt ka segasin. Valmis on ta siis kui on muutunud siirupiseks, sinna läheb aega umbes 1h. Lõpusirgel saab juurde lisada ka veel maitseaineid (sool, pipar, suhkur, äädikas), juhul kui tundub et ei ole veel maitsed paigas.
Siis jahtuma ja külmikusse.
Parimad maitseomadused on tal toatemperatuuril, nii et kui läheb söömiseks siis nõks enne välja tõsta külmikust.