Põdramaksa pasteet

Mul on ikka vedanud jahimeestest sõpradega, kes võimaldavad mul eriti värskest toorainest süüa teha. Saime siis suure põdramaksa ja mis seal muud, kui teeme pasteediks. Ennem olen ma teinud metsseamaksast pasteeti ja tegelikult on laias laastus tegemine sama, ei lisa me pekki ega metsikutes kogustes võid, vaid palju köögivilju.  Nii meile meeldib ja nii me teeme 🙂

Vaja on:
3,5 kilo puhastatud maksa
6 porgandit
4-5 sibulat
4 loorberilehte
peopõhjatäis musta terapipart
panniloputusvett + keevat vett
sorts konjakit
muskaatpähklit
sool;pipar

Kuna maks oli nii suur, kulus mul ainuüksi puhastamisele üle tunni, aga see on seda väärt. Kõigepealt tulekski eemaldada kõik kelmed ja üleüldse kõik mis ei ole maksa värvi, eesmärk on saada kaussi puhas ja tumepruun tükeldatud maks. Tükid ma tegin suhteliselt suured.

Puhastamata maks
Puhastatud tükeldatud maks
Praetud ja pisut soola lisatud

Siis tuleks maks läbi praadida ja lisada ka soola, siis on hiljem lihtsam maitsed paika saada. Praadides ei küpsetanud teda täiesti läbi, sest ta läheb hiljem veel keema, see aitab vältida maksa kummiks muutumist.

Kui maks on praetud ja kaussi tõstetud, siis lisa  pannile natuke vett ja need maksamahlad saame hiljem ära kasutada.
Siis tuleb ettevalmistada köögiviljad, koorida ja suhteliselt suured tükid lõigata. Pott tulele, pisut õli ja madalal kuumusel praed nad potipõhjas läbi, lisa ka loorber ja terapipar. Kui sibul on juba klaasjas, võib lisada panniloputusvett ja tavalist vett, et kataks köögiviljad. Porgand on see kes peab pehmeks minema, kui ta on, siis saab juurde lisada praetud maksa ja veel nii palju keevat vett, et maks on peaaegu kaetud. Siis lasta podiseda umbes 15-20 minutit.

Köögiviljad, panniloputusvesi, vesi, praetud maks

Kui maks on mõnusalt küps siis tuleks natuke segu maha jahutada, enne kui läbi hakklihamasina ajame.
Pisut aurav on okei, maksatükke ja köögivilju hakklihamasinasse sisse pannes, otsi üles ka loorber ja võta välja, terapipar lase julgelt läbi. Me lasime segu kaks korda läbi, sest siis on pasteedil mõnus tekstuur. Kui on kaks korda läbi lastud, on konsistentsi ja maitse lõpp-viimistlus aeg.

Ja läbi hakklihamasina 

Meie lisasime kogu puljongi segu (kus maks sees küpses) pasteedile, sest seal oli sees nii hea maitse ja maks imeb endasse palju vedelikku, meile meeldib kui on pehme pasteet. Siis kui konsistents on paigas, lisasime riivitud muskaatpähklit, mis annab sellise hõrgu aroomi ja ka konjakit, mis lisab mingi erilise lõhna. Konjakit nii palju kindlasti panna ei tohi, et teda tunda on, ta peab kuskil lihtsalt aimatav olema. Ja loomulikult viimased soola-pipra lisamised, vaikselt lisad ja segad, et üle ei maitsestaks, sest juurde saab alati lisada.
Kuna pasteet on väga rikkalik, sobib minu arust alati juurde tükike oma marineeritud hapukurki, mis tasakaalustab eriti mõnusalt. 🙂

Siit leiab sarnase metsseamaksa-pasteedi tegemise.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*