Metssea-maksa-südame pasteet

Vedas meil siis jälle, saime värsket metsseamaksa ja südant. Otsustasime teha lihtsa maksakastme ja ka pasteeti. Tegelikult ma ise ei ole maksaga parim sõber, aga teistele meeldib. Tegime selle pasteedi tuginedes mu ema ja ta ema tegemistele ja retseptile (erines suures osas teistes netis olevatest). Nagu näha on meie pasteet rohke köögiviljaga, mis on ülimõnus :).

Vaja on:
2 metsseamaksa
2 metsseasüda
4 keskmist sibulat
5 suurt porgandit
1 l vett
õli ja võid praadimiseks
peopõhjatäis terapipart
3 loorberit
15 ml konjakit
pisut riivitud muskaatpähklit
soola pipart maitsejärgi

Kõigepealt puhasta maks kelmetest ja lõigu suhteliselt suured tükid. Lõigu ka süda. Koori ja puhasta porgand ja sibul, lõika samuti suured rattad ja prae potipõhjas või ja õli sees pisut pehmeks.

 Siis lisa süda ja umbes 1 liiter keevat vett (nii et kõik ained oleksid kaetud), lisa ka loorber, pipar ja soola pisut. Lase podiseda niikaua kuni süda on pehmem, umbes 50 minutit, siis alles lisa juurde eelnevalt erineva panni peal praetud maks ja hauta veel 15 min. (Internetis leiduvad retseptid, keedavad seda maksa ka tunnike, mulle tundub et see liigne keetmine maksale hästi küll ei mõju, vaid teeb jahuseks. Aga kuidas kellelegi sobib :).

Siis polegi muud kui läbi hakklihamasina kaks korda, otsi üles ka loorber ja võta see välja aga keedetud terapipar lase julgelt läbi. Siis lisa juurde konjak, riivitud muskaatpähkel, sool ja pipar.

Väga okei, kui maks jääb praadides veidi punaseks.

See retsept on pärit 1928. a kokaraamatust, mille autoriks oli proua Adeline Tannenbaum. Selle järgi pasteeti ma teha ei julge, kuna arvan et tuleb selle peki ja või koguse peale südameatakk :D. Aga põnev ju vaadata kuidas vanasti neid asju tehti, või teha soovitati.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*