Soolapulgad

Tegin siis soolapulki kahte moodi, ühed riivjuustuga teised köömnetega, kuna köömne tugev maik ei meeldi kõigile. Soolapulgad üldse on minu arust kõige paremad soolased küpsised ja ise tehes on nad eriti head ja värsked. Tegemine keeruline ei ole, kuid tainas peab vahepeal tunnike külmikus olema, nii et ajaliselt neid turbo-kiirusel ei saa.

Vaja on:
355 g nisujahu
13 g lahtiklopitud muna
212 g võid
25 g suhkrut
8 g soola
50 g vett
peopõhjatäis köömneid
peotäis riivjuustu
määrimiseks õli

Kõigepealt siis kaussi kõik komponendid välja kaaluda, need grammid ei ole väga ümmargused, aga mina neid ei kavatsenudki ümardada, kuna just selle retseptiga tulevad nad välja nagu peaks.

Jahu, muna, või, suhkur, sool, vesi

Kui otsustad teha ainult ühte sorti soolapulki, siis on elu lihtsam, kaalud sinna komponentide hulka (kas siis köömne või juustu), mina tegin taigna valmis, jagasin kaheks ja alles siis segasin ühele juurde köömned ja teisele riivjuustu, rohkem tööd, aga mina ei loobu köömnetest ja teised eriti teda ei eelista, nii et nokk kinni saba lahti.
Kui on kaks pallikest tehtud, siis kilesse ja külmkappi üheks tunniks.

Valmis minema tunniks külmkappi

Vaatasin, et mõned puistavad ka hiljem peale kas siis riivjuustu või köömneid, aga mulle meeldib sisse segada, kuna maitse on parem.

Kõik mõõduvälised tükid saavad uue võimaluse

Kui tund on möödas, siis ahi 210 kraadi juurde sooja ja tuleks tööpind pisut jahuga kokku määrida ning hakata rullima (mul millegi pärast on köömnetaigen alati pehmem ja juustutaigen kõvem). Rullida tuleb rahulikult, kuna tainas on väga mure. Paksus ja pikkus on igaühe enda otsustada, mina tegin siis sellised, kasutasin lainelist lõikajat, et jääks ilusad ääred. Kuna mul jällegi ei ole tainas rullitud nelinurkseks, siis need ääretükid, mis ei anna soolapulga mõõtu välja, teen omavahel uuesti palliks ja rullin uuesti. Siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile sättida nad ilusti ritta, määrida ka igaüht pisut õlise pintsliga.

Enne ahju minekut, õliga pintseldatud

Küpsetusaeg oleneb soolapulkade paksusest aga ta jääb kindlasti 5-10 minuti vahele, mul olid umbes 7-8 minutit, mina katsusin sõrmega kui pealt on kõva ja põhi pisut pruunikas.
Las nad natuke jahtuvad ja võibki asuda nosima.
Nad küll ei ole mingi tervislik alternatiiv krõpsudele või muudele soolastele snäksidele, aga ise tehtud – hästi tehtud! 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*