Ahjukoha + brokkoli

Ahjus küpsetatud terved kalad on alati mahlased ja maitsvad, kuna nad ei kuiva nii ruttu ära kui fileeritud tükid. Minu arust ahjukalaga mingit suurt kunsti pole, lihtsuses peitub võlu, nii et pisut soola ja muid maitseid ning valmis. Kuna koha on väherasvane valge kala, siis ma annan rammusust juurde võiga. Kasutan ka sügavkülmutatud tilli, pisut sidrunit ja veini. Kõrvale teen mõnusalt krõmpsuva küüslauguse brokkoli mis sobib kala juurde nii värvipoolest kui ka oma magusa maitsega.

Vaja on:
1 terve koha (eemaldatud soomused, lõpused ja uimed)
3 spl sügavkülmutatud tilli 
u 100 g võid
soola
pisut sidrunit
sorts valget veini
1 brokkoli
2 küüslauguküünt
võid ja õli praadimiseks

Kõhuõõnes till, või, sool, pisut sidrunit

Kõigepealt siis kala puhastada, kui see on tehtud siis kõhuõõnde panna till, pisut sidrunit, pool võikogusest ja soola nii kala sisse kui mõlemale poole peale. Siis ahi kuumenema 180 kraadi juurde. Kui ahi on temperatuuri saavutanud, siis kala ahju, kokku kulus mul umbes 40 minutit, oleneb kala suurusest, keskmine aeg on seal 35-45 minuti vahel.

Blanšeeritud brokkoli

Siis teen mina kõrvale brokkolit, kuna ta oli mul olemas ja minule ta meeldib, ta on millegi pärast põlu all, et üks hullemaid köögivilju, aga minu arust jättes ta krõmpsuks ja lisades juurde maitseid, on ta üks mõnusamaid praelisandeid. Loomulikult kui ta halliks keeb ja maitsetu on, siis egas keegi teda vabatahtlikult süüa taha.
Brokkoli jaoks tuleks kõigepealt keema panna vesi (ja lisada soola), et me saaks ta ära blanšeerida (see tähendab et panna produkt keevasse vetta, keeta 1-2 minutit, kohe ära kurnata ja külma veega üle lasta, et küpsemine lõpeks). See aitab ka brokkoli värvi ja toitaineid säilitada.
Siis ma jätsin ta sõelale nõrguma ja koorisin küüslauguküüned ära, kuid brokkoli lõplikult teen valmis alles siis kui kala on ahjust väljas, siis on hea koos soojalt neid serveerida.

Valmis kalake ja parima maitsega pannimahl

Kui kala on umbes 10 min ahjus olnud, siis ma lisan ülejäänud või koguse ja sortsu valget veini (kindlasti tuleb kasutada head ja kvaliteetset veini, kuna küpsemisel võib halb vein kogu roa ära rikkuda), mina kasutasin kuiva valget “Valge sõstra” käsitööveini, mis sobis siia kala juurde nagu rusikas silmaauku, mõnusalt hapukas ja särtsakas. Või ja vein koguvad kokku kogu kalamahla, mis on pannile nõrgunud ja seob ta kastmeks, mina kasutan alati kõik pannimahlad ära, kuna need on ülimaitsvad.
Kui kala on valmis, siis ma tõstan ta välja jahtuma ja tegelen edasi brokkoliga. Selleks panen pannile pisut võid ja pisut õli, purustan küüslaugupressiga sinna sisse kaks küüslauku, juba see lõhnab nii hästi, siis lisan sinna eelnevalt blanšeeritud brokkoli ja praen ta pisut läbi, et kõik need mõnusad küüslaugutükid neile külge hakkaks (2-3 min).
Siis pole muud kui panna kala vaagnale, brokkoli ümber ja pannimahlad kastrulisse, et igaüks saaks endale ka kastet lisada. 🙂

Kui tervet kala ei viitsi teha või on ainult filee võimalus, siis tee paneeritud kohafileed.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*