Kanapuljong supikukest

Kanapuljong on üks universaalsema otstarbega puljongeid, kuna tema mitte spetsiifiline maitse sobib kõikide kastmete ja suppide valmistamiseks. Meie naabrinaine, kes meile piima ja mune müüb, otsustas oma kukkede hulka vähendada, kuna ruineerivad kanu ja kaklevad koguaeg omavahel, seega ostsime elusad kuked ja tegime nendega mis vaja, et neid saaks potti panna. Kuna need kuked olid sel kevadel alles tibud, siis liha ei ole nii vintske kui mitmeaastasel muneval-kanal. Loomulikult liha hulk nendel kukkedel võrreldes broileritega on olematu, aga olemas on see õige ja sügav vabalt peetud kana-maik, mis poe-broileritel on olematu.

Vaja on:
u 500 g kuketükikesi
vett
3 pisemat sibulat
3 loorberilehte
peopõhjatäis musta terapipart
pisut vürtspipra teri
soola

Puljongi tegemine on üks tänuväärsemaid tegemisi, kuna saab ära kasutada need tükid kus on vähe liha ja saab täielikult ka kontidest kõik väärtusliku ja maitsva kätte (otseloomulikult kõnetab see jutt vaid vabalt peetavaid loomi (ulukid, kodukanad, kalad)). Tööstuslikult peetavaid loomi poputatakse tihti igasuguste ravimite ja toidulisanditega mis ladestuvad neile sisse ja hiljem keevad sulle puljongisse ning seda ma ei soovi. See on puhtalt minu arvamus ja eelistus :).

Kollakas on kukeliha seetõttu, et ta on päikese käes viibinud
Puljongi maitsestamiseks

Igatahes, kõigepealt siis kuketükikesed potti, neile tuleks peale kallata külm vesi (kuna siis keevad toitained välja, mida me puljongi puhul tahamegi). Vett tuleks panna nii palju, et tükid on kaetud ja üle ka veel, vett ei tasuks liiga palju panna muidu tuleb laga maitse. Siis vaiksele tulele, et tõuseks segu keema. Vaikselt hakkab ilmnema vahtu, mille peaks pealt ära riisuma. Kui sellist halli vahtu enam pole, pisut valget vahtu jääb alati, siis võib sisse panna maitseained: sibulad, loorberid, musta terapipra ja vürtsi terad. Vaidlemiskoht on kas panna soola kohe või alles siis kui puljong hakkab valmis saama, kõigil on sellekohapealt erinev arvamus, mina panen natuke koos maitseainetega soola ja lõpus panen siis rohkem, et oleks maitsekas.
Puljongit ma keetsin umbes 3-4 tundi, madalal kuumusel, sest kui ta ägedalt keeb võib jääda ta sogane. Kui on ilus värv, hea maitse, piisavalt soola siis võib kurnata ja kasutada kohe, või jahutada ja panna sügavkülma, hea järgmine kord võtta, sest sellist head kraami ei saa raisku lasta :).
Tegin mõnusalt klassikalist kana-klimbisuppi.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*