Kalapuljong

Täiesti mõttetu on poest osta (lõhe või forelli) kalafileed (ise fileerimist ei tasu peljata, üks pilk youtube-i ja on kohe nõksud selged) ja seda mitmel põhjusel. Esiteks ei saa olla kindel kala kvaliteedis ja värskuses, sest seda näitavad lõpused (mis peaks olema punased, kui ei ole pole mõtet ostagi). Veel näitab kala headust silmad, mis peaksid olema selged ja veidi punnis, kui on juba hägused pole mõtet osta. Paljusid ehmatab kala juures kalahais, mis tegelikult värskel kalal on olematu, mida vanem ta on, seda tugevam ja halvem on lõhn, kuna on toimuma hakanud juba roiskumisprotsess. Teine oluline põhjus miks osta terve kala, mitte filee, on võimalus teha ise puljongit, mis on ehtsa kalamaitsega ja ilma igasuguste E ja muude imelike aineteta.
Koguseliselt oli mul 3 kala.

Vaja on:
Lõhe või forelli pead, selgroogu, kõhuäärt (mina eemaldan kalalt lõpused, uimed ja saba, nendega maiustavad koerad)
Nii palju külma vett, et koostisosad oleks kaetud ja veel pisut
5-6 loorberi lehte
4-5 vürtspipra tera
7-8 terapipra tera
4-5 pisikest kollast sibulat
Soola

Kui kala on fileeritud ja alles jäänud kõik muud osad, siis on vaja potti, kus paned produktid ja lased peale külma vee (siis tulevad toitained kalast vette), paned vaiksele tulele ja lased keema tõusta. Siis koorid vahu, isegi võib võtta tavalise kulbiga pealt rohkem, sest need nuum-kalad on ikka rasvased. Kui vaht on võetud ja on näha et puljong on selgem, võib panna loorberi, vürtspipra, terapipra, sibula ja soola ning lasta tasasel kuumusel podiseda paar tundi. Järgmine päev olen ma tavaliselt ära kurnanud ja järgi jääb selge, kuldkollane puljong. Saab teha suppe, kastmeid, risotot või niisama juua kuuma puljongit. Imelihtne, terve kala on ära kasutatud nagu naksti.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*