Piprakattega metssea sisefilee

Ütlen kohe ära, kellel pole metssealiha võimalusi, ei pea meelt heitma, sest väga edukalt saab teha teda ka kodusea sisefileega või lausa veise omaga, kes mida eelistab. Piprakatet saab ka igaüks endale meelepäraseks tuunida, mina kasutasin kahte sorti pipraid ja lisaks sinepiseemneid. Koguseid mõõta pole mõtet, tuleb teha tunde järgi :).

Vaja on:
Metssea sisefileed
Peotäis musta terapipart
Peotäis Sichuani pipart*
Peotäis sinepiseemneid
pisut õli
soola
võid

Kõigepealt siis tuleks ära trimmida kõik kelmed, sest hiljem rikuvad nad pehme liha juures ära närimisnaudingu.

Piprad ja vapper kohviveski

Siis võtsin ma välja nõukaaegse kohviveski, mis siiani on töökorras ja vihane ning purustasin ära piprasegu.
Panin ka ahju kuumenema, 160 kraadi juurde.
Järgmisena tegin sisefileed pisut õliseks (et piprakiht ilusti peale hakkaks) ja raputasin peale soola. Siis kastsin iga filee piprasegu seest läbi, tupsutasin teda nii et eriti suuri pipravabu kohti ei jääks.

Eemaldatud kelmed, lisatud õli ja sool ning taldrikul piprasegu

Järgmisena ajasin panni kuumaks, panin sinna mõnusa koguse võid ja pisut õli (või üksi kipub ruttu kärssama minema) ja pruunistasin kõik küljed. Nüüd on mugav, kui on olemas selline pann mida saab otse ahju panna, minul aga on plastikust vars, nii et pean liha ringi tõstma, aga selleks et kuumus pidevalt säiliks, panin ahjupanni juba enne tühjalt ahju, nii et ta on hea kuum kohe kui ma liha pruunistatud saan.
Mul oli 3 sisefileed, 1 jurakas ja 2 pisemat, loogiliselt saigi valmis kaks pisemat, mis vajasid ahjus umbes 15-20 minutit, et sisetemperatuur oleks 68 kraadi (välja võttes ja seistes liha temperatuur tõuseb umbes 3 kraadi), ideaalne on sinna 70 kraadi kanti rihtida. Jurakam sisefilee tahtis olla umbes 25-28 minutit.

Valmis pannil pruunistamiseks

Kui liha ahjust välja võtta, siis kindlasti lasta tal seista, kohe lõigates voolab kõik hea lihamahl välja ja olenemata heast küpsetusest, tuleb süüa kuiva liha, ma lasin umbes 5-7 minutit seista ja siis asusime nosima.

* Sichuani pipra kohta tahaksin lisada seda, et tegemist on väga põneva maitseelamusega. Teda ei saa võrrelda tavaliste pipardega (kuigi nimi on selline), kuna tal on unikaalne tsitruseline maik, omapärane aroom ja ta pole tugevalt vürtsikas, kuid siin on aga.. Nimelt ta tekitab keelel ja huultel kihelevat tuimust, mida on võrreldud gaasiliste jookide joomisega ning õrnalt voolu all patarei keelega puudutamisega. Selle kiheleva tuimuse tekitab üks keemiline ühend. Igatahes see on midagi erilist ja kes ei karda ning otsib uusi elamusi, peaks kindlasti ta endale hankima, sest see tunne on väga põnev :).

Olen veel metsseafilee pikkinud päikesekuivatatud tomatitega ja ümber keeranud peekoni.

Lisaks olen ka teinud metssea fileed tihkes sojakastmes, mis on USKUMATULT pehme tekstuuriga.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*