Müsli

Müslit ise teha on väga lihtne, valid enda lemmikud komponendid, töötled neid pisut, segad kokku ja saadki nosida omale meelepärast kombot mõnusate lisanditega. Poest ostetud müslid ei ole maitselt halvad, kuid neisse on lisatud palju peidetud suhkrut, mida pole mõtet ülearu sisse süüa. Tänapäeval on müsli tegemine eriti hea, kuna poes on kõik võimalikud pähklid, seemned, eksootilised kuivatatud puuviljad ja mida kõike veel olemas. Kuid miks mitte suvel kuivatada oma aia mõnusaid puuvilju ja neid talvel müsliks keerata.
See ei ole niivõrd retsept kui üks variant, mis mul kapis leidus. Müslisse võid panna KÕIKE mida hing ihaldab ja teda võid süüa koos piima, jogurti, värskete marjade, kompottide, millega iganes :).

Vaja on:
2-3 peotäit täistera kaerahelbeid
1 peotäis kookoselaaste
1 peotäis kodus kuivatatud õunu
1 peotäis india pähkleid (leidsin pooliku paki kapipõhjast, hea viis ära kasutada)
1 peotäis seemnesegu
4 kuivatatud datlit 
1 spl soolast võid (kui kasutad magedat võid, tuleks ka lisada soola)
1 spl pruuni suhkrut (kasutasin kookospalmi oma)

Komponendid

Ahi kuuma 180 kraadi.

Valmis ahjuks
Kaerahelvestele lisatud sulatatud
või-suhkru segu

Kõigepealt tuleks alustada kaerahelvestest, sest neil on kõige mõttetum maitse ja seda tuleb tuunida. Selleks segan ma kokku 1 spl või ja 1 spl pruuni suhkru, ning sulatan ära. Siis segan kausis kokku kaerahelbed ja või-suhkru segu. Asetan nad küpsetuspaberiga kaetud pannile ja panen nad ahju küpsema. Neid tuleks aegajalt segada ja kokku olid nad mul ahjus 15 minutit.
Siis liigun edasi röstimise juurde. Selleks hakin india pähklid pisut väiksemaks ja segan nad seemnesegu ja kookoselaastudega kokku. Kuumutan panni !ilma rasvaineta! ja röstin nad seal õrnalt pruunikaks, segu tuleb pidevalt jälgida, kuna pisikesed pähkli tükid võivad kõrbema minna ja see rikub kogu maitse ära. Segad ja hoiad silma peal, kuni nad on õrnalt pruunikad ja tunned nende lõhna. Siis panni pealt otse sinna kaussi, kus ma segasin kokku kaerahelbed suhkru-võiga, pole mõtet uusi kausse määrida.

Valmis segu jahtub

Järgmisena jõudsin ka lõikuda datlid ja õunad suupärasteks tükkideks, lisasin ka nemad röstitud seemne-pähkli-kookose segule.
Kui kaerahelbed on valmis, lisasin ma ka nemad sinna kaussi ja segasin kõik läbi, ning jätsin jahtuma.
Kui müsli on jahtunud tuleks ta panna õhukindlasse purki. Avamata seisab ta päris kaua, kuid kui oled korra juba õhu juurde lasknud, tuleks ta nädala aja jooksul ära süüa.

Minu arust ei peagi tegema ulme-suuri koguseid, kuna isud muutuvad ja uusi mõtteid tuleb pidevalt juurde, nii et saab pidevalt uue segu teha.

Fantaasia lendu! 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*