Itaaliapärane koha + kalarisoto

Ideaalne näide kuidas terve kala ühes toidus ära kasutada. Peadest ja selgroogudest keetsin puljongi, mida kasutasin risoto valmistamisel ning fileed maitsestasin mõnusate itaaliapäraste maitsete ja tomatitega. Algupärases retseptis mida ma igatepidi endale mõnusaks muutsin, oli 300 g värskeid kirsstomateid, aga kuna meil on eelmise aasta oma kasvuhoone kirsstomatid ära marineeritud, siis ma kasutasin pool kogusest marineeritud tomatid ja pool värskeid tomateid (eks see varieerub hooajaliselt :).

Koguseliselt piisab umbes 6-le.

Kõigepealt tuleb alustada risoto tegemisest, sest temaga läheb kauem kui kalaga.
Vaja on:
Risoto
1 suuremat sorti sibul
3 küüslauguküünt
1 dl valget veini (haput)
õli
400 g risoto riisi
u 1,1 liitrit kalapuljongit
paar peotäit parmesani
Kõigepealt tuleks lasta kuumaks eelnevalt valmistatud kalapuljong,
Praetud küüslauk, sibul, lisatud riis, vein ja esimene kulbitäis
kalapuljongit
Siis tuleks hakkida peeneks sibul ja küüslaugud. Siis panna potike tulele ja lisada õli. Kui õli on piisavalt kuum siis praadida sibul ja küüslauk aromaatseks ja klaasjaks. Järgmisena tuleks lisada riis ja praadida ka tema korra läbi, nii et riisiterad saavad ka seda õli ja kuumust. Siis tuleks lisada vein ja keeta niikaua kuni enam kirbet alkoholi lõhna ei tule, suhteliselt kiirelt imeb riis ta ka endasse. Võib ka temperatuuri alandada. Ning siis tuleks vaikselt hakata lisama puljongit, mina lisasin ühe kulbi kaupa, kui kõik vedelik oli imendunud, lisasin uue kulbitäie ja jätkasin niikaua kuni riis oli paraja koostise aga ikkagi pisut krõmps hamba all. Vahepeal ka maitsestasin soola ja pipraga, ning riivisin parmesani, mida siis juurde lisada, kui pott on tulelt maas. Segad parmesani sisse, maitsed ka soola-pipart piisavalt ja lased kaane all pisut seista.

Itaaliapärane koha:
4 kohafileed
5 anšoovisefileed
2 küüslauguküünt
1 spl kappareid
õli
võid
150 g koduseid marineeritud tomateid
150 g värskeid kirsstomateid
5 kividega musta oliivi (puhtalt eelistuse asi, kividega oliivid on enamasti maitsvamad)
u 1 dl marineeritud tomati vedelikku
Hakitud küüslauk, kapparid ja anšoovised
sool;pipar
peterselli
Kui risoto vaikselt podises ja ma järjest puljongit juurde lisasin, tekkis mul aega tegeleda kalaga.
Selleks tuleks kõigepealt hakkida anšoovised, küüslaugud ja kapparid.
Pooled marineeritud oma tomatid ja pooled poest
Siis potike tulele, lisada pisut õli ja praadida see segu seal läbi, umbes niikaua kuni anšoovised ära lagunevad. Järgmisena lisasin ma oma tomatite marineerimisvedelikku, kuid kes kasutab ainult värskeid tomateid, peaks lisama valget veini, sest mingit haput vedelikku on vaja. Siis võib lisada tomatid, keerata temperatuuri väiksemaks ja jätta podisema. Sel ajal eraldasin ma kivid oliividest, ning hakkisin ära. Siis lisasin ka oliivid potti, maitsestasin veel pisukese soola ja pipraga, lisasin peterselli ja valmis ta oligi. Tõstsin ta eemale.
Järgmisena võtsin suure panni ja lisasin rohkelt võid ja õli, ning praadisin koha kahelt poolt ära, lisasin ka soola ja pipart. Nad olid küll mul suured fileed, aga peale küpsemist tegin nad pooleks ja lisasin tomatisegusse ning lasin neil seal natuke maitseid sisse tõmmata.
Selleks ajaks oli mu risoto ka juba valmis saanud, nii et saab korraga kuuma sööki sööma hakata :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*