India võikana + kookosriis + naan

India köök on üks maailma kuulsamaid ja üks kõige spetsiifilisemate maitsetega köök, kohe toidu tegemisel tunda “india lõhna”. Seega on inimesi kellele ta istub ja keda ajab juba lõhn iiveldama. Üleüldiselt on mul India köögiga kokkupuude väike, kuid järjest rohkem pean ma katsetama ja uurima, sest see on mu venna üks lemmikumaid kööke.
Nii et mis seals muud, kui katsetama :).

Vaja on:
Marineerimiseks
1 kana või 750 g kana kintsu (tükeldasin ise terve kana, kuna minu arust on see mõistlikum ja mulle meeldib et on nii rinda, kintsu kui koiba).
120 ml maitsestamata jogurtit
1 spl sidrunimahla või riisiäädikat
1 spl kurkumi
2 spl garam masala segu
0,5 spl tšillipulbrit
1 spl jahvatatud köömneid
1 spl riivitud ingveri
2 küüslauguküünt

Mina siis kõigepealt tükeldasin kana, lõikasin liha kontide küljest lahti ja tükeldasin liha suupärasteks tükikesteks. Kuna ma väga palju ostan tervet kana, siis me peres leidsime sellise viisi, et saab ka kana-keha ära kasutada, selles tuleks ta kokku määrida õli, soola, pipra, suitsutatud paprika või ükskõik mis maitseainesegudega ja küpsetada ahjus 210 kraadi juures 1 tund, seekord lisasin ka juurde tiivad, kuna neis nii vähe liha ja parem on neid krõbedast peast süüa. See viis loomulikult sobib neile, kes viitsivad liha-nokkimisega tegeleda, meil pool peret viitsib ja teine pool käib kaarega mööda :).

Maitsestatud kana-keha ja tiivad
Suupärased kanatükid + kõik marineerimiseks vajalik
Ahjus olnud 1 h ja leidub liha nokkida küll 🙂

Kui kana on tükeldatud, tuleks talle juurde lisada kõik muud marineerimismaitsed ja jätta seisma niikaua kui võimalik, ideaalne on üleöö aga mul oli umbes 4-5 tundi toatemperatuuril.

Kui otsustad juurde teha ka naani, mõnusat India-pärast lapikleiba, siis tuleks ta kerkima panna paar tundi enne toidu valmimist, midagi keerulist tema tegemises pole :).

Vaja on:
Naan
1,5 tl kuivpärmi
1 tl suhkrut
150 ml sooja vett
5 spl maitsestamata jogurtit
300 g nisujahu
1 tl soola

Jahu-sool /jogurt, vesi, pärm suhkrut
Kerkinud umbes 2 h, valmis edasiseks
töötluseks
Valmis kerkimiseks

Kuivpärmiga on selline lugu, et tema tahab kõrgemat temperatuuri saada kui presspärm, umbes sinna 45 kraadi kanti. Selleks et ta ikka ilusti käima läheks ja kerkima hakkaks, lasen ma potis soojaks vee, suhkru ja jogurti, natuke soojemaks kui käesoe. Järgmisena kaalun välja teise kaussi jahu ja soola. Kui vee-jogurti segu on soe, lisan kuivpärmi ja segan niikaua kuni ta on lahustunud. Siis lisan vee-jogurti segule juurde jahusegu ja tekib mõnus, mitte eriti kuiv taigen. Siis ma võtan ta tööpinnale ja sõtkun umbes 5 minutit, ta on pisut kleepuv aga mitte väga, natuke võib jahu juurde panna aga mitte palju, muidu tulevad naanid hiljem liiga kõvad. Kui 5 min on sõtkutud, panen ta õlitatud kaussi, kile peale ja lasen soojas kohas 1,5-2 h kerkida, oleneb kuidas tal vurts sees käima läheb.

8 naanikest vaja rullida

Siis kui hakkas aeg sinnamaani jõudma, et varsti tuleb külaline, hakkasin ma asju valmis sättima karrikastmeks.
Vaja on:
1 spl õli
240 ml tomatipastat , aga hädast aitab välja ka konserveeritud-tükeldatud tomatid)
1 spl suhkrut
2 tl soola
200 ml koort
50 g võid

Lisamata veel koor ja või

Nüüd saab kokku keerata selle võikana, selleks kuumutan õli ja järgmisena praen läbi marineeruma pandud kana. Praen teda niikaua kuni kana on enamjaolt valge, ta marinaadi tõttu väga pealt ei pruunistu. Lisan juurde tomatipasta, suhkru ja soola ning madaldan temperatuuri, et vaikselt podiseks u 15-20 min. Siis tuleks maitsta, kas kõik on sobilik ja siis veel midagi juurde lisada (soola, suhkrut vms), järgmisena lisada või ja koor, ning lasta korra veel läbi kuumutada ja valmis ta ongi. Kaunistamiseks sobib hästi petersell.

Siis kui kana podiseb jõuab valmis teha kookosriisi:
Vaja on:
1 purk kookospiima
1 purgitäis vett
1 purgitäis riisi

Kookospiim, purgitäis vett ja riisi

Kõik kokku potti. Lasta keema ja võtta tulelt kui ta on veel pisut vedel, see tagab mahlakama riisi. Mina keedan alati kookosriisi ilma kaaneta.

Kui riis ja kana erinevates potsikutes podisevad, tuleb edasi tegeleda ka naaniga, selleks tuleb eelnevalt kerkinud taigent uuesti sõtkuda, et saaks õhumullid välja ja siis jagada see taigen umbes täpselt kaheksaks tükikeseks. Siis kasutasin taignarulli ja rullisin nad mitte väga õhukeseks aga ka mitte väga paksuks. Siis panin panni tulele, !ilma rasvaineta! ja panin valmis pisikese koguse sulavõid ja pintsli, et kui nad pannilt tulevad, siis saab nad võiga üle pintseldada ja sopsutasin ka pisut seesamiseemneid peale, et oleks põnevam :).

Valmis naanikesed :).
Sellisena võtan mina riisi tulelt

Olen teinud kana tikka masalat, milles on rohkem komponente ja mis mulle isegi pisut rohkem meeldis.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*