Suitsutatud-grillitud seakaelakarbonaad

Kui šašlõkist on kopp ees aga õues tahaks ikka süüa teha, siis on võimalus teha õrna suitsumekiga vürtsika kattega mahlast seakaelakarbonaadi. Aega võtab ta kaua, ainuüksi ahjus oli ta mul 3 h pluss veel kütmine, kuid kõik see ootamine on seda väärt. Suitsuahju nimi on meil Hagar ja see on mu Isa omaenda kätega valmis keevitatud. Laatadelt oleme ka ikka ostnud suitsuliha, aga alatasa on lihal juures lausa kibe maik, ei tea miks nii on. Fakt on see, et suitsuahjus tuleks põletada ainult lehtpuud, kasutasime leppa ja viimasena panime hõõguma õunapuu, mis andis mõnusat mekki veel lõpus juurde. Ise tehes kontrollid kõike ja see mulle meeldib :).

Vaja on:
1,2 kg seakaelakarbonaad
3 spl paprikapulbrit
2 spl purustatud musta pipart
2 spl keskmise jämedusega soola
sorts õli

Kõigepealt kokku segada kausikeses paprikapulber, pipar ja sool. Siis teha liha natukese õliga kokku, et maitseained paremini külge hakkaks. Korralikult liha pealt maitseaine seguga katta ja jätta seisma.

Maitsestuv seakaelakarbonaad
Hagar

Siis tegin suitsuahju tule ja kütsin niikaua et tuleks korralikud söed, kraade oli umbes 140 kanti, viimasena panin peale õunapuu ja panin korstnad ja luugi alt kinni ning liha sisse, selleks ajaks oli umbes 130 kraadi. Liha peakski olema 90-130 kraadi vahel ahjus umbes 3 h, alguses kõvem kuumus võtab mahlad kinni ja hiljem ahi jahtub ja temperatuur madalam mis tagab mahlase ja parajalt küpsenud sisu. Mina vahepeal puid juurde ei lisanud, piisas lõpuni välja. Liha sisetemperatuuri kraadisin iga täistund ja maksimum temperatuur oli 70 kraadi mis hiljem liha seistes veel tõuseb 5-6 kraadi võrra ja see oli täpselt ideaalne, pehme, mahlane liha.

Liha väline osa oli nii parajalt maitsestatud, et liha sisse soolalahuse süstimise vajadust ma ei näe.

Puhtaid maitseid ei tasuks tappa igasuguste feikide suitsumaitseliste kastmetega.

Õunapuu

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*