Punases marinaadis grill-liha

Oma tehtud šašlõkid ja grill-liha marinaadid on üle prahi: puhtad maitsed, ise lõigatud – korralikud ja ühtlased lihatükid mis tagavad alati õnnestumise. Poe šašlõkid ja marinaadid lähevad kuidagi iga aastaga halvemaks ja leiutatakse väga imelikke maitsekombosid.
Mina ostsin oma lemmik lihapoest ilusat seakaelakarbonaadi, lõikasin nad viiludeks, segasin kokku marinaadi, lasin öö läbi lihal külmikus marineeruda, järgmine päev grillisin ma liha ära, tegin kõrvale porgandi-kapsasalati ja sõin rõõmuga head liha ja nautisin ilusat ilma :).
Kes on klassika austaja, siis tehku lihale äädikamarinaadi.

Vaja on:
u 2,5 kg seakaelakarbonaadi
500 g tomatipastat + umbes 100 ml tomatipasta purgi loputusvett
4 sibulat (punast, valget, kollast, mida iganes)
3 spl õli (kasutasin tavalist rapsiõli, sest tal pole spetsiifilist maitset)
3 spl suhkrut
4 spl soola (ilma kuhjata)
2 spl purustatud musta pipart (ilma kuhjata)
2 spl paprikapulbrit 

Tomatipasta, vesi, sibulad, õli, suhkur
sool, must pipar, paprikapulber

Kõigepealt siis seakaelakarbonaad lõigata steikideks, umbes 1 cm laiused.
Siis koorida sibulad, lõigata poolkuudeks, panna kaussi ja juurde lisada kõik muud marinaadi komponendid, tomatipasta, purgiloputusvesi, õli, suhkur, sool, must pipar, paprikapulber.
Segada marinaad enne segi ja siis lisada juurde lihatükid ja korralikult läbi mudida, et iga lihatükk saaks marinaadiga kokku. Siis kauss kinni katta ja panna külmikusse marineeruma.
Hommikul võtan ta välja, et ta jõuaks tõusta toatemperatuurini, et liha grillile pannes ei oleks liiga suurt temperatuuride erinevust, see tagab ühtlasema küpsemise ja pehmema/mahlasema liha.

Valmis minema külmikusse marineeruma

Grillimisel soovitan alguses suure kuumusega liha mõlemalt poolt ära pruunistada – see võtab liha mahlad kinni, siis temperatuuri alandada ja grillida lõpuni, kasutasin gaasigrilli ja sain seda teha väga mugavalt, eks puude ja sütega grillimisel tuleb natuke rohkem peale passida :).

PS! See marinaad mis üle jääb, panen ma karpi ning tõstan külmikusse ja olen kasutanud plovi, seljanka ja pastakastme valmistamisel, sobib põhimõtteliselt igalepoole kus sobib tomat. Peaasi on ta enne söömist ikka läbi kuumutada, kuna ta puutus kokku toore lihaga.
Ühesõnaga, kui oled juba korra hea kraami kokku keeranud, tuleb kõik viimse tilgani ära kasutada :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*