Selle retsepti vajadus tekkis puhtalt sellest, et me oleme siin maal elades suured korilased ja kõik vaja kokku koguda, teadmata mis asjadega hiljem peale hakata. Kuna uus kevad-suvi juba tulemas ja eelmise aasta mooniseemned alles kapiotsas seismas, siis kavatsesingi nad ära utiliseerida.
Lõpptulemit saab süüa otse purgist kui ka taigna vahele määrida ja siis kokku keerata, kuid miks ka mitte lihtsalt röstsaia peale panna või mõnele magustoidule tekstuuriks lisada.
Vaja on:
240 ml piima
110 g võid
200 g suhkrut
0.25-0.5 spl soola
2 lahtilöödud muna
200 g mooniseemneid
Kaalu kastrulisse piim, või, sool, suhkur. Pane pliidile madalale temparatuurile ja kuumuta niikaua kuni suhkur lahustub.
Kui suhkur on lahustunud, võid võtta segu pliidilt ja ette valmistada muna. Mina kasutasin klaaskannu, kus on tila, et on hea lahtilöödud muna piima-või-suhkru-soola segule lisada. Kui munad lahtiklopitud, siis piimasegu uuesti madalale kuumusele ja vaikselt hakkad munasegu juurde lisama, ise KOGUAEG vispeldades, sest muidu võib muna tükki minna ja tuleb munapuder (kui maitse on hea, siis aitab läbi kurnamine, et tükid kätte saada).
Võtab pisut aega, et segu pakseneks, aga pidevalt tuleb vispledada, et tekkis selline kondenspiima laadne konsistents, kui segu selline siis lisad juurde mooniseemned ja jätad jahtuma.
Alguses on ta pisut vedelam, jahtudes ta taheneb ja külmkapis on ta täitsa tahke.
Osa sõin otse purgist, kaks väikest purgikest jagasin sõbranjedele maitsmiseks ja ülejäänust tegin moonirulle, kasutades sügavkülmutatud pärmi-lehttaigent. Loomulikult tulevad nad parimad kodusest pärmitaignast, soojana ja natuke tuhksuhkrut peale ning tassike teed, kohvi või mis iganes sooja jooki kõrvale. 🙂